Granne med flugornas herre?
STRANDSKOGEN
Ett fastighetsägarpar i området har sett sig tvungna att avveckla sin uthyrning av sommarstugor. En annan fastighetsägare vågar inte längre bjuda sina kompisar till sommarstället i Strandskogen. Moln av flugor lägger sordin på stämning, normalt umgänge, överhuvudtaget möjligheter att vistas ute.
I lördagens Ölandsbladet(26 maj) antyddes att miljö- och byggnadsnämndens nej till golfentreprenören Kenneth Nilssons byggplaner i Strandskogen till viss del hade med problemet att göra – flugor. Men de som redan har fastigheter i området, vare sig som permanentboende eller sommargäster, blir förstås inte gladare av detta. Problemet är enligt skrivelser från berörda fastighetsägare av rent skräckfilmsartade dimensioner:
”Mängden av flugor är obeskrivbar...orimligt, äckligt, ohälsosamt...flugorna har invaderat stugorna...hyresgästerna kräver tillbaka hyran på grund av mängden flugor...vi har lagt ner tusentals kronor på inköp av flugnät och kemikalier utan resultat...somrarna är katastrofala.”
FLER FLUGOR
Problemets kärnpunkt – flugornas herre eller rotsytem, om man tillåts uttrycka det så, är den lantgård som finns i grannskapet och där det bedrivs mjölkproduktion. Denna lantgård har nu begärt utökad produktion, vilket fått skräckslagna fastighetsägare att omedelbart reagera.
De aktuella fastighetsägarna är fuller väl medvetna om att lantbruket funnits i grannskapet innan de slog ner sina bopålar. Men enligt deras samstämmiga uppgifter var det från början inga märkbara, eller åtminstone inga oöverstigliga problem. Men under senare år har uppenbarligen något hänt: ”flugorna blir bara fler och fler.”
SKYDDSZON
En av skrivelserna tar upp ett antal frågor i sammanhanget varav en är en direkt grundbult när det gäller liknande problem i ett jordbrukstätt landskap som Öland: ”Hur mycket får en mjölk- och boskapsgård påverka sin omgivning?”
– Vi vet att det kan bli problem. Det är därför vi har satt ut skyddszoner runt lantbruken i vår Översiktsplan, säger miljö- och byggchef Mats Lindahl.
– Oftast är det dock stadsbor som inte är vana vid hur lantlivet kan te sig som klagar.
Men uppenbarligen har många gränser överskridits i de här aktuella fallen, eller hur? Måste man, även om man ”bara” är sommarölänning tåla vad som helst?
– Nej, det tycker jag inte. Men i det här faller fanns gården från början, alltså innan byggnation i grannskapet tog vid.
– Och det finns en skyddszon. Det är ju bland annat därför som vi sagt nej till exempelvis Kenneth Nilssons byggplaner.
DUBBEL ZON
Miljö- och byggnadschefens uttalande lär knappast muntra upp de flugdrabbade. Risken för kontroverser mellan boende och lantbruk är givetvis inte försumbar i ett sådant här läge. Ett tecken på detta är att de aktuella fastighetsägarna bestämt motsätter sig gårdens planerade expansion.
Skyddszonen är för övrigt 500 meter runt gården, vilket är dubbelt så mycket som Naturvårdsverket rekommenderar för nötboskap.