Nyheter

Grannar misstänker jäv

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2012

MÖRBYLÅNGA KOMMUN

Mörbylånga kommun har gett bygglov till ett bostadshus som ska ligga endast 70 meter från strandkanten. Grannar överklagar bygglovet då de misstänker att jäv förekommer i beslutet.

I överklagan till länsstyrelsen skriver grannarna att ägaren till den aktuella fastigheten ”har anlitats av Mörbylånga kommun som konsult och är väl bekant med personalen”.

Men kommunens stadsarkitekt Marie-Christine Svensson håller inte med om att det förekommer en jäv-situation.

– Det är inte sannolikt. Det finns många kommuninvånare som på något sätt har kontakter inom kommunen. De jobbar på kommunen, har släkt i huset eller säljer fika till oss. Då skulle vi inte kunna hantera ärenden till fiket för att de säljer fika till oss. Det blir väldigt många bygglov som vi inte kan hantera om man ser det så, säger hon och tillägger att den aktuella fastighetsägaren aldrig har utfört uppdrag för plan- och byggsidan.

I överklagan står också att grannarna inte gillar idén med att bygga ett hus så nära strandkanten, där vem som helst ska kunna sola och bada. ”Människor som vill utnyttja allemansrätten blir avskräckta att besöka strandområdet då stigen ner till stranden går alldeles intill huset och lätt uppfattas som privat område”. På den aktuella fastigheten ligger idag ett mögelskadat hus. Grannarna föreslår därför att det gamla huset rivs för att lämna plats till en ny villa.

Marie-Christine Svensson har dock beviljat strandskyddsdispens eftersom det handlar om en gammal villatomt som tydligt är avgränsad från naturen.

– Den uppfyller ett av kraven för dispens eftersom det handlar om en redan i anspråkstagen tomt. Det är alltså inget område som är tillgängligt för allmänheten idag.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.