Annons
Nyheter

”Gör vågen” för ny kraftkälla

Nyheter • Publicerad 20 juli 2007

BORGHOLM/BÖDA

– Jag vet inte så mycket om det än, mer än att forskning pågår. Men all förnybar energiutvinning är ju välkommen, säger energirådgivare Bertil Lundgren på Borgholms kommun om vågkraft som kan bli en verklighet inom fem år.

Annons

Även bödafiskaren Tore Johnsson, vice ordförande i Sveriges Fiskares Riksförbund, är positiv.

Vind, sol och vatten är naturresurser som används i olika omfattning på Öland. För närvarande är det vinden som exploateras allra mest, med utbyggnad av vindkraftverk på en rad platser. Inom några år kan även vattnet bli en källa till energi, inte i form av forsar, men väl genom havets rörelser. Och vatten i form av hav finns det gott om runt Öland, vilket enligt Mats Leijon vid Uppsala Universitet innebär stora utvecklingsmöjligheter.

DRÖJER NÅGRA ÅR

Energirådgivare Bertil Lundgren i Borgholms kommun vet att forskning om vågkraft pågår på västkusten, men har inte fått några indikationer på att det inom några år skulle kunna bli en verklighet för Ölands del.

– Jag tror nog att det dröjer, det är många aspekter som måste tas i beaktan vad jag förstår. Framförallt på hur sådan kraftutvinning påverkar havsbottnen med organismer av olika slag. Men det är klart att det skulle vara positivt om vågkraft kan bli ytterligare en miljövänlig energikälla för vår del. Det är ju dessutom inte störande för landskapsbilden vad jag kan förstå, säger Bertil Lundgren.

FISKARNA POSTIVA

Tore Johnsson är fiskare i Böda. Han välkomnar fortsatt forskning och utveckling av vågkraft. Det behöver inte bli någon konflikt med fiskerinäringen, tvärtom. Fiskeplatserna är inte desamma som de områden som passar vågenergiverken.

– Det är spännande med forskningen som pågår om hur vågkraft kan bli en framtida energiform, säger Tore Johnsson, vice ordförande i Sveriges Fiskares Riksförbund.

Han välkomnar den utbyggnad som är i sikte och hoppas att Öland skall bli en av de platser i landet som får tidig tillgång till den nya energiformen.

INTE LIKA STÖRANDE

Annons

– Vågkraften kommer inte att störa miljön på det sätt som vindkraften gör i och med att den inte syns för ögat. Vad man har fått fram hittills är det ju dessutom ett sätt att framställa energi som är mer effektivt än vindkraft.

Tore Johnsson är inte heller orolig för en konflikt mellan vågkraften och fisket.

– De grundbankar som passar för kraftutvinningen är inte aktuella för fiske. Men det är viktigt att forskningen går vidare för att se hur den marinbiologiska miljön påverkas. Där skiljer sig inte detta från vindkraften som finns till havs.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons