Nyheter

”Gör något åt vår fotbollsplan!”

Nyheter • Publicerad 24 oktober 2008

Eleverna på Färjestadens skola är besvikna. Deras fotbollsplan är lerig och gropig, till följd av att många elever rusar ut på planen varje rast. Enens husråd har skrivit ett brev till kommunens skolnämnd för att uppmärksamma planens dåliga skick.

– Förra året såddes gräset på sommaren, men det hann inte växa ut ordentligt innan vi kom tillbaka och började spela direkt. Därför nöttes gräset bort ganska snabbt, berättar Filip Jirhall i klass 5 C.

På Enen går fyra skolklasser; två tvåor och två femmor. Husrådet består av två elever från varje klass. De träffas regelbundet och under det senaste mötet kom raster och fotboll upp till diskussion. Nästan alla killar och väldigt många tjejer rusar ut på planen och spelar fotboll varje rast.

– För killarna är det livsviktigt och vi tjejer tycker det är jätteskoj. Vi vill fortsätta ha det så, säger Josefine Ross i klass 5 B.

Det finns även en plan med konstgräs på skolgården, men eleverna menar att den sällan används eftersom den blir hal av alla höstlöv som lagt sig på marken.

– Och vaktmästaren rensar nästan aldrig bort löven, säger Filip Jirhall.

Efter höstlovet kommer eleverna från huset Boken att flytta till en ny modul, Rönnen, som ligger alldeles bredvid fotbollsplanen. Nästa höst flyttar ytterligare en klass in i gamla träslöjdssalen.

– Fler och fler elever kommer att använda planen. De från Boken har tidigare spelat på ett annat ställe. Och planen vid Stenskolan ska försvinna eller bli mindre vid nybyggnationerna, säger Josefine Ross.

Med sitt brev vill husrådet att politikerna ska komma och se hur eleverna har det.

– Antingen ska fotbollsplanen göras i ordning eller så behöver vi en ny, säger Josefine Ross.

Men Filip Jirhall tror inte på att plantera nytt gräs:

– Konstgräs är ju egentligen bäst eftersom det inte kan nötas ner, men det är dåligt eftersom det ger fläckar som nästan inte går att få bort.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.