Annons
Nyheter

Gör historien levande med serier

Nyheter • Publicerad 19 oktober 2012

FÄRJESTADEN

Häxor, snapphanar och färden över Bält i modern tappning. När sexorna på Färjestadens skola pluggar Stormaktstiden handlar det inte bara om att sitta med näsan i en bok. Istället gör de historien levande i serieform.

Annons

Under två veckors tid har eleverna i 6A studerat Stormaktstiden. Därefter har de gästats av Behnn Edvinsson, konstnär och tidigare rektor för Ölands folkhögskola, som lärt dem hur historien kan berättas som en serie. Eleverna har själva valt vem de ska jobba med och vad serien ska handla om.

– Det var svårt att komma på hur första bilden skulle se ut, men när vi hade fått den klar var det lättare att komma igång, säger Ida Mortensen som tillsammans med Matilda Rosander berättar historien om Ann som jobbar med att vårda sjuka men anklagas för att vara häxa.

– Det slutar med att hon brinner på bål, säger Ida Mortensen.

OLIKA HISTORIER

Trion Sara Johansson, Ida Albien och Karolina Jaensson valde också att berätta om häxor.

– Men vi har ändå gjort helt olika historier. Vår häxa heter Ulrika och hennes syster anklagar Ulrika för att vara häxa. När Ulrika har bränts på bål saknar systern henne så mycket att hon begår självmord, berättar Maja Albien.

Väldigt mörka historier med andra ord.

– Det kan nog inte bli så mycket annat när det handlar om Stormaktstiden, säger läraren Mikael Johansson som ser mycket mervärde i att eleverna lär sig historien på det här sättet:

– De får en djupare förståelse hur det var. För att klara av att berätta om häxor och snapphanar har det varit tvungna att ta reda på mer än de skulle ha gjort om vi bara läst om det.

NER PÅ MARKEN

Annons

Konstnären Behnn Edvinsson förklarar det som att när man läser så befinner man sig i ett helikopterperspektiv, men genom att göra en serie måste eleverna kliva ner på marken.

– För att kunna rita när soldaterna går genom isen på Bält så måste eleverna verkligen känna in hur det kan vara att gå genom isen.

Och han är imponerad över resultatet.

– Det är fantastiska teckningar. Alla har tecknat och skrivit. Det har varit hektiskt men alla har klarat av det, säger han nöjt.

På tisdag har eleverna vernissage för sina föräldrar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons