Gör det tryggt att dö hemma
MÖRBYLÅNGA
Att få dö hemma är en önskan som blir allt vanligare hos både unga och äldre. Det har Mörbylånga kommun uppmärksammat och sedan drygt ett år tillbaka finns det palliativa teamet, där personalen är specialutbildad för vård i livets slutskede.
Vi är alla engagerade att göra den sista tiden i livet så bra som möjligt för patienten. Vi får ingen andra chans, säger Jennie Jansson, samordnare för teamet.
Ölandsbladet möter henne tillsammans med distriktssköterskan Lena Larsson, undersköterskan Marie Petersson och kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Anita Rosell. De var alla med om att starta det palliativa teamet, som kom till efter efterfrågan från flera patienter som ville dö hemma.
Vi skulle lösa det på fem dagar och det var bekymmersamt att få tag i kunnig personal, säger Anita Rosell.
Det blev en väckarklocka för de ansvariga och en förfrågan gick ut till kommunens undersköterskor om de skulle kunna tänka sig att ingå i ett team som vårdar personer hemma under livets sista dagar. 12 personer anmälde sig, däribland Marie Petersson:
Jag brinner för det här. Det ligger mig varmt om hjärtat att hjälpa till och jag har lång erfarenhet inom vården.
SKAPAR TRYGGHET
De andra tre intygar att Marie ger patient och anhöriga ett bra bemötande, vilket är den allra viktigaste uppgiften.
Bland vårdpersonal kan det finnas en rädsla för att möta döden och en svårt sjuk person. Då går det inte att ge den trygghet som krävs, men alla i vårt team kan bemöta det här och skapa trygghet. Det minns familjen efteråt, säger Lena Larsson.
Vård i livets slutskede innebär inte enbart att lindra smärta, oro och ångest hos den sjuke. Det handlar också om att finnas där för oroliga anhöriga.
Jag pratar mycket med dem och informerar om vad som händer. Det gäller att vara ärlig och kunna säga att nu kanske det inte är så långt kvar, säger Marie.