Nyheter

Golfspel avslöjade skatteflykt

Nyheter • Publicerad 1 december 2008

 

EKERUM

Flitigt golfande på Ekreum blev brödernas fall - nu åker de på en närmare 25 miljoner kronor stor skattesmäll.

När de två bröderna, som tidningen Dagens Industri berättar om, sålde sitt familjeföretag tjänade de 47 miljoner kronor på affären. Bara några månader innan affären genomfördes flyttade båda – åtminstone på papperet – till Österrike på grund av skattetekniska skäl.

När Skatteverket i Sverige synade brödernas flytt kom Ekerum att ha en central roll i sammanhanget. Brödernas ivriga golfande på banan strax norr om Rälla blev deras dyra fall.

Med hjälp av Ekerum kunde Skatteverkets utredare konstatera att bröderna, med respektive fruar, golfade flitigt under hela säsongen, flytten till trots.

Skatteverkets utredare anser att bröderna i egentligen bodde i Ekerums stugby, i två hus de tidigare skrivit över till sina barn. Detta bevisas enligt Skatteverket av telefon- och elräkningar.

Dessutom ska brödernas bilar ha lämnats in för besiktning och service i Kalmar-regionen, trots att bilarna på papperet ägdes av ett barn i Malmö,

Sammantaget anser Skatteverket att flytten till Österrike var en bluff. Enligt Dagens Industri ska bröderna nu betala 11,8 miljoner kronor respektive 12,9 miljoner kronor i skattetillägg. I summorna ingår 40 procent skattetillägg, en form av böter, då Skatteverket anser brödernas feldeklaration som allvarlig.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.