Annons
Nyheter

Gödsel ger näring åt nytt bråk

Nyheter • Publicerad 11 november 2008

SÖDRA ÖLAND

Knappt har reaktionerna kring muren av ensilagebalar i Gårdby lagt sig, förrän nästa brev dimper ner hos Mörbylånga kommun. Denna gång är det ett par som misstänker att deras förorenade dricksvatten har påverkats av grannens gödselhög.

Annons

Grannen, å andra sidan, är upprörd över att parets dagvatten rinner in på dennes gård.

– Alla händelser i anslutning till de här fastigheterna har inte varit kända av oss särskilt länge. Det började med att dagvatten från parets tak rann ner på grannens tomt. Sedan har det tillkommit byggnader på parets gård, nära fastighetsgränsen. Det är tillåtet men om byggnaderna ligger närmare gränsen än fyra meter så ska grannen kontaktas, säger Roger Holm, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Mörbylånga kommun.

HUNDSKALL OCH RÖK

Ytterligare anledningar till grannbråket har varit parets hund som gett ifrån sig irriterande hundskall, grannens djur som trängt in på parets tomt samt rök som blåst åt fel håll vid eldning av trädgårdsavfall. Men framför allt hävdar paret att deras brunnsvatten blivit otjänligt sedan grannen flyttade dit och anlade en gödselhög cirka 20 meter från deras brunn.

– Men det finns inget som tyder på att det är gödselhögen som orsakat problemen i dricksvattnet. I många brunnar på Öland finns förhöjda halter av kväve, säger Roger Holm.

ÅTGÄRDA AVRINNING

Bråket mellan fastigheterna fick honom till slut att skicka ett brev till både paret och grannen. Här talade han om vad som gäller angående bland annat eldning, skällande hundar och dagvatten.

– Paret har lovat att åtgärda avrinningen av dagvattnet. Och resten hoppas jag att de inblandade själva bestämmer hur de ska sköta sina tomter. Men det går nog att reda ut, vi har ju en del grannosämja på Öland, säger Roger Holm.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons