Annons
Nyheter

Godkänd ventilation dröjde sex år

Nyheter • Publicerad 22 augusti 2006

Ventilationen underkändes redan 2001.Fortfarande är inte bristerna åtgärdade.Men under höstlovet ska äntligen avdelningarna Boken och Eken på Färjestadens skola få en godkänd ventilation.

Fram tills dess får bekymren med dålig luft lösas provisoriskt, på samma sätt som gjorts i flera år – öppna fönster.

Annons

Hur är det möjligt att en elev som började första klass 2001 inte får godkänd ventilation förrän sista terminen i årskurs sex?

– 2001 till 2006, naturligtvis ska det inte behöva dröja så länge. Det är pinsamt, erkänner Mörbylångas skolchef Ann Willsund.

Enligt skolchefen Ann Willsund ska det inte kunna hända igen:

– Vi har sett över och ändrat våra rutiner och det har också tekniska förvaltningen gjort.

Från skolledningens sida svär man sig fri.

– Vi har tagit upp det i så många år, sedan har man sagt att det inte finns pengar, säger Inga-Lena Herrman, rektor på Färjestadens skola.

Skolchefen Ann Willsund och de bägge rektorerna på Färjestadens skola, Inga-Lena Herrmann och Magnus Sjöstedt, upplever att mycket har förbättras i och kring Färjestadens skola. Förbättringar som kommit i skymundan för den kraftfulla kritiken mot skolans arbetsmiljösituation.

Till höstterminen har skolan försetts med vägbom som förhindrar tung trafik på skolgården. Containrar har flyttas från skolgården. Eleverna har fått ett bollplank. Trafiksäkerheten har förbättrats med nya skyltar, samt på och avlastningszoner för föräldrar. Boken har fått ny belysning och Linden står i tur.

Den sedan 2001 efterfrågade ventilationen i klassrummen ska utföras vecka 44. 700 000 kronor har beviljats i kommunalt anslag.

Bekymren med mögel och dålig lukt i grunderna på avdelningarna Eken och Boken hoppas skolledningen kunna få bort genom undertrycksfläktar.

Annons

Prognosen är ljusare för Boken.

Eken saknar krypgrund vilket gör det svårare att komma till rätta med fukt- och mögelbekymren. På Boken kommer fläktarna lättare åt och man har också kunnat lägga en skyddsplast mot jordunderlaget.

– Eken är i sämre skick än Boken, konstaterar Ann Willsund.

Besiktningsföretaget som undersökt grunderna på Eken och Boken konstaterar att det kan bli fråga om att bryta upp golvet på Eken för att få till stånd en fuktsäkring.

Någon beredskap med exempelvis tillfälliga baracker finns inte.

– Nej, det har vi inte. Om det blir så får vi hitta lösningar, säger Inga-Lena Herrmann.

Från skolledningens sida är man noga med att betona att det inte finns mögel i klassrummen.

– Vi har gjort den bedömningen att det är helt okej arbetsmiljö för barn och personal, säger Ann Willsund.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons