Nyheter

Glömmingelärare i katastrof på Madeira

Nyheter • Publicerad 22 februari 2010

FUNCHAL

Sportlovsveckan på Madeira blev inte riktigt som väntat för Stellan Bjelkfors, Sättra-bo och lärare på Glömmingeskolan, och hustrun Ulla.

Redan första semesterdagen drabbades ön av ett enormt skyfall, med stor förödelse som följd.

– De vi pratar med säger att någonting liknande inte skett på hundra år, säger Stellan Bjelkfors.

Paret Bjelkfors anlände till Madeiras huvudstad Funchal på fredag kväll.

– Det var en stjärnklar kväll och vi sade att imorgon blir det nog härligt väder, säger Stellan Bjelkfors, som steg upp på lördag morgon och i stället möttes av ett enormt skyfall, med jordskred och översvämningar som följd.

VÄRSTA VARIT MED OM

Hittills har 42 personer bekräftats döda och 120 skadade, varav 70 allvarligt. Hus har fyllts med lera upp till andra våningen och minst två vägbroar har fallit samman. Värst drabbat är hamnen och de äldsta stadsdelarna i Funchal.

I tidningen Dagens Nyheter beskriver Funchals borgmästare Miguel Albuquerque de syner som mött honom som Dantes Inferno.

Glömmingeläraren Stellan Bjelkfors har något liknande för ögonen:

– Läget är katastrofalt. Det här är det värsta vi varit med om någonsin, säger Stellan Bjelkfors.

Både han och hustrun har klarat sig helt oskadda, men de har promenerat runt i huvudstaden och sett förödelsen med egna ögon.

– Det är totalt kollapsade gator, vattnet bara sköljer ner. Ur en vägtunnel här intill forsar tusentals minutliter ut. Och bilar står inpackade i grus och lera, beskriver läraren.

LETER EFTER OFFER

Sedan söndag morgon har räddningsarbetare arbetat för att få kontroll över situationen. Med hjälp av schaktmaskiner för de bort grus, lera och slam. Samtidigt letar de efter personer som kan ha följt med lermassorna under skyfallet.

– På lördagen skedde inget räddningsarbete vad vi såg, då handlade det nog för alla om att rädda sig själva. Men nu kör lastbilarna i skytteltrafik. Och här bredvid står tio man och tar bort jord och sten, säger Stellan Bjelkfors, som fått uppgifter om att det kom 111 millimeter regn i Funchal. Ytterligare 165 millimeter har fallit uppe på bergskedjan.

• Inte riktigt vad man väntar sig på semestern?

– Nej, men det här är också sådant som hör till. Vi kommer antagligen inte långt utanför Funchal, men nu ska vi undersöka om vi kan ta oss runt med reguljärbussar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.