Nyheter

Glödbrand på Cementa

Nyheter • Publicerad 21 juli 2010

DEGERHAMN

Trots åtgärder från räddningstjänsten och Cementa uppstod åter en glödbrand i en av fabrikens kolsilos under onsdagsmorgonen.

– Det är fortfarande inte bra och det är lämpligt att det här kollas upp mer, säger Mikael Gard, brandingenjör på Ölands räddningstjänst.

Glödbranden uppstod i botten av en kolsilo. Tillsammans med Cementas personal kunde brandmännen öppna silon och tömma ut den glödande kolen. Men risken fanns fortfarande att det låg ytterligare glöd längre upp i silon.

– Vi kontrollerade temperaturen och mätte halten av kolmonoxid för att säkra att det inte fanns någon risk att öppna luckorna ovanifrån. Om det är hög temperatur och låg syrehalt kan det tända ordentligt när syret kommer till.

KONTROLLERAT ARBETE

Men det var aldrig någon fara. Räddningstjänsten sprutade in vatten halvvägs upp i silon för att undvika en explosiv atmosfär, därefter gick brandmännen upp och öppnade luckorna.

– Arbetet var kontrollerat hela tiden. Brandmännen kan ju det här stället väldigt bra eftersom många jobbar på Cementa, säger Mikael Gard.

Men problemet kvarstår att glödbränder uppstår då och då och det är samma silo som drabbas. Senast i juni skedde en stor explosion, men sedan dess har räddningstjänsten och Cementa vidtagit åtgärder.

– Bland annat har vi försett silon med hål där man kan köra in en spik och spruta in vatten. Vi har också monterat en skuminjektor som kan pumpa upp skum i silon så att det lägger sig ovan på kolen. Men det är fortfarande inte bra, säger Mikael Gard.

VÄNTADE BRÄNDER

Tommy Pettersson är personalchef och brandskyddsansvarig på Cementa. Han känner ingen oro och menar att glödbränder är något man väntar sig i sådana här anläggningar.

– Att mala kol är ett riskmoment och det är ingen fara med en glödbrand. Huvudsaken är att inte personal eller material kommer till skada. Vi jobbar hela tiden med att lösa sådana här problem.

Branden påverkar inte produktionen i fabriken, eftersom kolen är ett bränsle som tillfälligt går att ersätta.

MALIN EDEBORG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.