Annons
Nyheter

Glesbygdsstöd till nytt projekt

Nyheter • Publicerad 24 november 2008

SÖDRA ÖLAND

Med ekonomiskt stöd från EU ska Tora få turistande barnfamiljer att lära mer om södra Öland. Tora är en påhittad flicka som Södra Ölands Hembygdsråd skapat.

Annons

Hon ska hjälpa barnfamiljer att hitta på Öland, men också vara en slags modern pedagog. Över södra Öland kommer informationsskyltar med Tora-budskap att sättas upp både vid större vägar men också vid hembygdsgårdar.

– Vi vill sprida kunskap. Det finns till exempel många människor som fortfarande inte vet vad världsarvet är för något, säger Tord Rosenqvist, Södra Ölands Hembygdsråd.

”I Toras fotspår” är ett av fyra projekt som i höst beviljas Leaderpengar, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. 288 000 kronor har Södra Ölands Hembygdsråd blivit tilldelade för sitt projekt.

MER JOBB I KÅREHAMN

Övriga projekt som får ta del av pengar från KalmarÖlands Leadergrupp är:

• Kårehamn 2010. Föreningen kring sjöräddningsbåten Kåreholm får stöd för att levandegöra hamnen ytterligare. Med hjälp av en basutställning kring Kåreholm och en webbsida ska med flera evenemang och en ökat turistnäring antalet arbetstillfällen kunna öka. 161 000 kronor får projektet.

• Norra Kalmars Landsbygdsaktörer får 35 000 kronor för att skapa förutsättningar till samarbete för småföretag.

• U-land mobilisering får 59 000 kronor. Projektet syftar till att fyra ungdomar från regionen ska kunna träffa ungdomar från andra glesbygdsområden i Sverige för att utbyta erfarenheter.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons