Annons
Nyheter

Glädjekalkyl spräcker budget

Nyheter • Publicerad 1 juni 2007

BORGHOLM

För första gången på flera år riskerar Borgholm kommun miljonunderskott i ekonomin, delvis på grund av felbedömningar och övertro på befolkningsutvecklingen.

Annons

– Men jag vägrar skriva in negativ befolkningsutveckling i budgetmaterialet, kommenterar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

Socialnämndens ekonomi är ånyo satt under lupp med krav om mångmiljonbesparingar. Att kommunen i sin helhet går mot underskott i år – enligt prognos 3–4 miljoner kronor stort – kan inte enbart förklaras med socialnämndens budgettrubbel, där finns även andra faktorer. Som medveten glädjekalkyl gällande invånarantalet. Konsekvent vägrar budgetberedningen och i förlängningen fullmäktige följa verkligheten där Borgholms invånarantal stadigt sjunker år från år. Tvärtom läggs en ”nollbudget”, att invånarantalet står still. När karta och verklighet sedan inte stämmer uppstår budgetunderskott.

– Den här gången slog det tillbaka kraftigt. Vanligen finns en liten marginal så att vi klarar oss ändå, säger Lisbeth Lennartsson vars marginal spricker i år.

47 färre invånare än vad kommunledningen hoppades på betyder 2,8 miljoner kronor mindre i intäkter från staten.

VÄGRAR

Lisbeth Lennartsson försvarar ändå det medvetna valet att, den dystra statistiken från SCB till trots, tro på inflytt och därmed ”nollbudget”.

– Om vi i kommunledningen sätter negativa siffror i vårt material och själva tror på negativ utveckling, vem ska då tro på att trenden kan vändas? Om vi inte tror det kan ingen göra det. Jag vägrar skriva in negativ befolkningsutveckling i budgetmaterialet!

Budget 2007 utgår från 11 067 invånare, statens skatt- och utjämningsbidrag har 11 020 invånare (antalet invånare den 1 november 2006) som underlag. Dessutom har kommunen räknat på 1 703 kronor per invånare i kostnadsutjämning, den nya regeringen drog ner krontalet till 1 419.

– Men det hade blivit så vilken regering det än varit. Efter val kommer förändringar, resonerar centerkvinnan Lennartsson med tillägget ”att prognoser är otroligt svåra att göra”.

Samtidigt ser hon en liten fara i den åtstramade sysselsättningspolitiken.

Annons

– Jag står självfallet bakom regeringens sysselsättningspolitik, men det är tuffare att vara arbetslös i Borgholm i dag än tidigare vilket kan ha gjort att folk flyttat härifrån till jobb på annan ort. Det kan jag känna lite oro för.

Det ekonomiska hoppet för 2007 är engångs-intäkter av modell större. Längre fram i år inväntas delbetalningar från markförsäljningarna i Björkviken och Resedan.

– Och de pengarna ska täcka, och mer därtill, det hotande underskottet, hoppas kommunalrådet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons