Nyheter

Getingspindlar i trädgården

Nyheter • Publicerad 6 augusti 2010

ÖLAND

Den färgranna getingspindeln har börjat synas i våra trädgårdar. På sensommaren få de nämligen sitt karaktäristiska getingmönster. Men till skillnad från getingar är de ofarliga för oss människor.

Ölandsbladet fick in en bild på en Getingspindel. Den ovanligt färgranna spindel hittades vid Alböke gamla skola. Vid den här tiden på året är det vanligt att de syns. Det är nämligen nu som de får sitt karakäristiska mönster.

– Det finns jättemånga Getingspindlar på Öland. De kommer ursprungligen från sydeuropa men har flugit hit med hjälp av små trådar. Det etablerade sig på 1960-talet i Skåne och finns numera upp till Södermanland, säger Pelle Magnusson, biolog vid station linné

– De är väldigt vackra och fredliga djur, fortsätter han.

Deras huvudföda är gräshoppor som de fångar med hjälp av sina nät. Speciellt för den här arten är just deras nät. Den tjockare randen mitt i nätet är de ensamma om och det finns många teorier om den.

– Det finns några stycken och några tror att den reflekterar ljuset på natten för att locka till sig insekter. Andra tror att det är för att fåglar inte ska kunna flyga in i nätet och förstöra det. Men det är ingen som vet säkert, säger han.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.