Annons
Nyheter

Geoparken redo att sätta trenden

Nyheter • Publicerad 27 april 2012

FÄRJESTADEN

I Gillberga bergbrott går det att göra en tidsresa 18 miljoner bakåt i tiden. Riktigt så lång tid har visserligen arbetet med att lansera en geopark på Öland tagit, men det ligger åtminstone drygt tio år slit bakom projektet som nu är redo för premiär.

Annons

– Äntligen är Geoparken huggen i sten kan man säga, det har varit mycket slit under åren men det gör också att det känns dessto bättre nu, säger Lars Lundberg, projektledaren som tillsammans med Anna Erici, geoentreprenör och Jan Mikaelsson, geolog, jobbat med det som kommer att bli Sveriges första geopark.

– Det är en sfär som är på väg uppåt, geoturismen är perfekt för folk som gillar natur och den är som gjuten för oss här eftersom den kan förlänga turismsäsongen. Nu sätter vi trenden i Sverige, säger Lundberg.

25 BESÖKSPLATSER

Det var 2002 som han var med om att på allvar jobba med projektet. Genom åren har det sedan blivit sju olika kalkstensprojekt, med stenens dag, och 25 olika besöksplatser har prickats ut på Öland som delar av en park.

– Du kommer att ha möjlighet att bege dig runt med en bok där det finns koordinator till platserna och information om platserna.

Alternativet är att ta kontakt med de olika guiderna som framöver ska se till att utveckla projektet. De kommer att leda turer vid platserna och berätta den spännande historia som gömmer sig i berggrunden.

– Vi är ju sambandens ö. Det finns en fantastisk naturhistoria att berätta utifrån besöksplatserna.

Har du själv någon favorit bland besöksmålen?

– Horns udde är jag svag för det var där Gustav Vasa börja bryta sten en gång i tiden med arbetskraft från Frankrike och Holland. Det var där stenindustrin på ön började.

– Sedan är Gillberga mäktigt, bergbrottet som speglar 18 miljoner bakåt i tiden. Där finns all vår historia samlad.

Annons

Det är lätt att bli hemmablind och fråga sig om vår sten är spännande nog att locka folk, hur tänker du?

– Intresset är jäkligt stort. Undersökningar visar tydligt att natursatsningar på Öland är jätteintressant både för turister, skolklasser och andra grupputflykter. Jag är säker på att det här kommer locka folk. Stensäker.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons