Nyheter

”Ge mig pengarna, alla pengarna!”

Nyheter • Publicerad 10 oktober 2008

Rånaren upprepade orden om och om igen: ”Ge mig pengarna, alla pengarna!”. Hela tiden viftade han med en pistol och hotade att spränga banken. Det blev en känslosam tillbakaresa för fyra banktjänstemän och en kund under torsdagens rättegång kring rånet på Ölands Bank.

Händelserna på Ölands köpstad inträffade den 16 maj i år. Maskerad och med ett vapenliknande föremål i handen, tvingade rånaren till sig kontanter till ett värde av 50 426 kronor. Dessutom kom han över en av de anställdas klockor, värd cirka 10 000 kronor. Under rånet hade mannen med sig en väska in i lokalen. Han hotade att denna skulle sprängas om någon följde efter honom. Polisens tekniska undersökning visade sedan att bomben var en atrapp. Däremot kunde DNA säkras från väskan. Detta ledde till att en 24-årig man från Färjestaden nu är misstänkt för grovt rån.

Åklagare Gunilla Öhlin inleder rättegången med att visa en sammansatt film från fem av bankens övervakningskameror. Filmen visar hur en svartklädd man springer in i lokalen och slänger upp en väska vid en av kassorna. Därefter tvingar han kassörskorna att lägga ner pengarna i en plastkasse. En kvinna och hennes två döttrar är inne på banken för att sätta in barnens sparpengar. De hukar sig för att undkomma rånaren. Mycket av ljudupptagningen har försvunnit från filmen. Förutom rånarens ord ”Allting, allting sade jag” är det knäpptyst, både på filmen och i rättegångssalen. De fyra banktjänstemännen och mamman håller händerna för munnen och gråter. Några håller om varandra. Det märks tydligt hur de återupplever sina känslor från fredagen i maj.

Samtliga målsäganden ger en entydig historia. De berättar om en svartklädd man med rånarluva och handskar. Han rör sig smidigt men verkar märkbart stressad.

– Han skriker hela tiden och viftar med pistolen framför oss, berättar en av banktjänstemännen.

Mamman beskriver hur hon lägger armarna kring sina två döttrar.

– Vi trycker ner oss mot väggen, jag tänker bara på att skydda barnen. De darrar. Jag försöker hålla om dem och göra oss osynliga, säger hon och berättar att flickorna i efterhand blivit mer mörkrädda och alltid vill ha ytterdörren låst.

Och flickorna är inte de enda som drabbats psykiskt efter rånet. Samtliga banktjänstemän vittnar om sömn- och koncentrationssvårigheter, huvudvärk och rädsla för höga ljud. En av de utsatta ska nu lämna tjänsten på Ölands bank, delvis beroende på rånet. En annan uttrycker ilska över det inträffade:

– Jag blir så arg och undrar om den här personen förstår vad han ställer till med. Det är många berörda och drabbade.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.