Annons
Nyheter

Gatubarn från Riga i Sandby

Nyheter • Publicerad 20 juli 2007

SÖDRA SANDBY

I sextio år har Lettiska Hjälpinsamlingen bekostat en årlig sommarvistelse på Öland för barn från Lettland. Årets sommarbarn kommer från huvudstaden Riga, där många av dem lever en tuff tillvaro. Även att de ser hela och friska ut på utsidan är många rejält tilltufsade på insidan. I morgon lördag håller de öppet hus.

Annons

– Många föräldrar är väldigt egoistiska och skaffar barn bara för att få barnbidrag. De tänker inte på att de måste ta hand om barnen också, säger Anna Sala en av de lettiska ledarna för lägret i prästgården i Sandby.

Anna Sala arbetar på Sirdsgaisma, en organisation som driver ett hjälpcentrum för utsatta barn i Riga.

– Till oss kan barnen komma efter skolan och träffa kompisar, spela spel, äta mat, duscha, och tvätta kläder. Vi vill hålla dem borta från gatan, säger Anna Sala.

De flesta av barnen som söker sig till hjälpcentrumet kommer från trasiga familjeförhållanden, där föräldrarna ofta är fattiga, arbetslösa, ensamstående eller alkoholiserade. På centrumet arbetar man för att barnen inte ska hamna i samma situation som sina föräldrar.

– Vi vill få dem att ta sin skolgång på allvar och att de skaffar sig en utbildning som de kan försörja sig på, säger Anna Sala.

Enligt Anna Sala finns det tusentals barn och ungdomar i Riga som lever under miserabla förhållanden. På hjälpcentrumet får barnen hjälp och stöd av personalen och av psykologer. Med information försöker man hålla barnen borta från faror som lurar i form av kriminalitet, missbruk och prostitution.

VECKORNA I LUGNET

Ett av barnen i Sandby är 14-åriga Lilianna, som miste sin mamma för två år sedan. Hon hamnade då lite på glid i tillvaron och relationen med pappan blev frostig.

– Hade jag inte haft centrumet att gå till skulle jag nog bara ha drivit omkring på gatorna och gjort dumheter, säger Lilianna

Veckorna i lugnet på Öland har dock inneburit en tankeställare.

Annons

– Jag har fått tid att tänka igenom hur jag vill leva mitt liv. Jag vill försonas med min pappa. Jag har skickat ett brev hem till honom där jag skrev att jag tycker jättemycket om honom, säger Lilianna.

Om dagarna ägnar sig barnen i Sandby åt olika aktiviteter, bland annat bad, cykelutflykter och exkursioner i naturen. Men också lite arbete. På lördag kväll är det nämligen öppet hus i Sandby, då barnen håller konsert och dansuppvisning. Tills dess vill de att prästgården ska vara i topptrim. Med en beundransvärd iver åtar de sig det träliga arbetet att rensa ogräs i skarvarna mellan plattorna i stenbeläggningen.

– De tycker det är jätteroligt att arbeta i trädgården, de är ju stadsbarn och har knappt sett en trädgård tidigare, säger Anna Sala.

EN LÅNG TRADITION

Barnen stannar i Sandby till den 24 juli. Vistelsen på Öland bekostas av Lettiska Hjälpinsamlingen, som sedan 1947 samlat in pengar för att lettiska barn skall kunna komma till Öland på sommaren.

– Huvuddelen av pengarna kommer från kyrkornas kollekter och syföreningarnas basarer, säger Anne Wilks, ordförande för Lettiska Hjälpinsamlingen.

Anne Wilks, som själv har rötter i Lettland, är sedan många år djupt engagerad i arbetet med att få ihop pengar till sommarvistelserna på Öland för lettiska barn. Förutom pengar tar organisationen gärna emot materiella gåvor.

– Kläder behöver vi inte, däremot förbrukningsartiklar som behövs för att hålla igång den dagliga driften av prästgården när barnen är här. Glödlampor, tvål, toalettpapper, diskmedel, mat, sällskapsspel för regniga dagar och så vidare. Allt som hjälper oss att hålla våra kostnader nere tar vi tacksamt emot, säger Anne Wilks.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons