Annons
Nyheter

Gasolkanoner stör Lindby-lugn

Nyheter • Publicerad 25 november 2008

LINDBY

Paret Solweig Bejerstrand och Sigurd Figoni har tröttnat på ljudet från de gasolkanoner som används för att skrämma bort fåglar från åkrarna i Lindby, nordost om Grönhögen. I ett brev uppmanar de länsstyrelsen att ta fram ett åtgärdsprogram för att ge bönder andra skydd mot fåglar.

Annons

Paret äger Södra Bruket i Degerhamn, och har även bedrivit boendeverksamhet på sin Ölandsgård i Lindby. Men för ett år sedan upphörde den verksamheten. Enligt paret beror detta på störande skottliknande ljud från de närliggande gasolkanonerna. ”Våra gäster lämnade oss hösten 2007 med ett skarpt uttalande att aldrig mer komma tillbaka till Lindby på grund av öronbedövande kanonskott från massor av gasolkanoner” skriver paret och avslutar stycket med ”Det känns inte kul att bo på något som kan liknas vid en skjutbana”.

I det sju sidor långa brevet framför de kritik mot kanonskotten, som de kallar ”luftförorening”. De menar att antalet gasolkanoner ökar för varje år och uppmanar nu länsstyrelsen att ta till åtgärder för att hitta en annan metod för att skrämma bort fåglar som tuggar i sig lantbrukarnas grödor. Enligt paret har flera bönder som de pratat med, sagt att de fortsätter med gasolkanoner eftersom länsstyrelsen ger dem bidrag till dessa.

UPPBLÅSBAR HULK

Mattias Persson är jakt- och viltskadehandläggare på länsstyrelsens naturenhet. Han brukar rekommendera lantbrukare att inte placera gasolkanoner närmare än en kilometer från närmaste bostad. Mattias Persson lovar att komma med ett svar till Solweig Bejerstrand och Sigurd Figoni så snart som möjligt. Han föreslår att gasolkanoner kan bytas ut mot så kallade uppblåsbara hulkar. En orange ”gubbe” som blåses upp då och då med hjälp av en bensindriven fläkt.

– Den har fungerat väldigt bra på gäss på Öland, där det är mest problem med grågäss och vitkindad gås. Den senare lever på Tundran i vanliga fall och är inte direkt lättskrämd. Därför har den snabbt vant sig vid kanonerna, men hulken har gått bättre, säger Mattias Persson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons