Annons
Nyheter

Gärdslösa vinnare i skolfrågan

Nyheter • Publicerad 26 oktober 2012

Nedlägg i Runsten, satsning i Gärdslösa  – utbildningsnämnden har sagt sitt i skolfrågan på östra sidan.

– En jättebra lösning. Nämnden har tagit sitt ansvar och fattat ett klokt beslut, nu hoppas jag att fullmäktige tar ett lika klokt beslut, säger nämndsordförande Christina Ateva (C).

Annons

Efter stormöten, högljudda protester och mer eller mindre bisarra motbud valde utbildningsnämnden det organisationsalternativ Ölandsbladet avslöjade i tisdagens tidning: nedläggning av skolan i Runsten till höstterminen 2013, F-5 skolor i Gärdslösa och Rälla samt årskurs 6 från söder och centrum till Slottsskolan.

Det som fick pusselbitarna att falla på plats var tre nya klassrum i form av moduler till Gärdslösa skola samt fritidsverksamhet på förskolan Näktergalen i Runsten.

– Det här känns jättebra. Nämnden var enhällig och tog sitt ansvar. Jag var ute efter en bred lösning och ett avslut på denna process som tagit mycket tid och kraft och som skapat oro hos många, säger ordförande Christina Ateva.

Modulerna till Gärdslösa skola beskrivs som nya och fräscha och till en kostnad på 400 000 kronor per år i två år för att sedan kunna köpas loss. Totalt ska den nya skolorganisationen vara fyra miljoner kronor billigare per år än nuvarande.

En viktig pusselbit i beräkningen är att eleverna i Runstens skola väljer Gärdslösa och inte flyr till skolor på andra sidan kommungränsen.

– Det är jag inte orolig för, det ska inte bli något problem att fylla skolan, kommenterar ordförande Ateva och ser nu större möjligheter till ”rena” klasser på östra sidan.

– Det är dit man vill, till rena klasser där årskurser inte blandas. Dessutom fås rimliga klasstorlekar, i dag har vi som exempel 11, 7 elever per klass i Runstens skola.

I sparpaket till 2013 finns även höjda nyckeltal i såväl barnomsorgen som i årskurserna 7 till 9 (i klartext fler barn per anställd), minskad ram i och med minskad elevpeng samt slopat vårdnadsbidrag.

– Rena sparåtgärder i en budget som är tuff. Nämnden har sparat 9-10 miljoner kronor under tre år och klarar inte årets enprocentspar, så det är kärvt, konstaterar Christina Ateva och vill inte sia i hur många anställda som i slutänden drabbas av nämndens besparingar.

– Men ett antal tjänster blir det. Möjligen kan det lösas med naturlig avgång.

Annons

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C) välkomnar utbildningsnämndens beslut och är övertygad om att fullmäktige väljer samma väg. Hon ser Gärdslösa-alternativet som en långsiktig lösning.

– Ja, det är det, men under förutsättning att Runstensbarnen väljer Gärdslösa, då blir Gärdslösa en av kommunens större skolor, säger hon dagen efter kommunledningens möte med föräldrarstyrelserna i Gärdslösa och Runsten.

– Där vi hade bra diskussioner, föräldrarna har full förståelse för att vi måste samla ihop verksamheten till en skola på östra sidan. De var samtidigt väldigt tydliga med att de vill ha en långsiktig lösning och de ville också ge Runstens skola en rättvis jämförelse, att en supermodern storinvestering i Runsten inte jämförs med en enklare lösning i Gärdslösa.

Utbildningsnämnden flaggar samtidigt för kommande satsningar utan att precisera när dessa ska genomföras. På den listan finns bland annat öppen förskola och barnomsorg på obekväm arbetstid, ett ”Nattis”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons