Nyheter

Gården vattenfylld över en natt

Nyheter • Publicerad 7 februari 2011

SKÄRLÖV

När Marie och Roger Nilsson vaknade tidigt på söndagsmorgonen möttes de av en stor sjö kring huset. Smältvattnet från åkrarna och Alvaret forsade in över tomten och källaren blev snabbt vattenfylld.

När man står vid sidan av åkrarna i Skärlöv hörs dova smällar och ljudliga knak, precis som när havsisen bryter under den norrländska vårvintern. Skillnaden är att när den här isen smälter så ska vattnet ta sig en bra bit för att komma till havet. Paret Nilssons hus är ett av många som står i vägen för vattnets framfart.

– I höstas fick vi översvämning av regnet, och för flera år sedan hade vi en annan översvämning. Men så här mycket har det aldrig varit, säger Marie Nilsson.

VALLAR OCH DIKEN

Ytterdörren i källaren gick inte att öppna på grund av vattnet, som mätte upp emot 20 centimeter på källarplanet. I ladan som ligger närmare åkrarna steg vattnet till omkring 40 centimeter.

Trots att Marie och Roger har fem egna pumpar så fanns det inte en chans att hinna få undan vattnet innan nytt rann till. Därför ryckte Ölands räddningstjänst ut med tre stora länspumpar. Under söndagen fick paret hjälp med att bygga upp vallar som skiljer hustomten mot den intilliggande gårdsplanen med ladan. De grävde också små diken för att leda ut vattnet till de större dikena som omger gården. På måndagsförmiddagen rann det ordentligt ner mot dikena.

– Nu är det ändå lugnt, i söndags forsade det ordentligt, säger Marie Nilsson.

Gårdsplanen utanför ladan är fortfarande täckt av upp emot två decimeter vatten.

– Hela ladan är full med grejer som blivit förstörda. Men i källaren hade vi förberett och ställt upp allt på stenar.

I åtta-nio år har paret bott i huset, men det är först på senare tid som de drabbats av översvämningar.

– Vi har märkt skillnad bara under de senaste två åren, det har kommit mer nederbörd. Och nu när det först var extremt mycket regn i höstas, och sedan snö, så har vi bara väntat på att det här skulle komma.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.