Nyheter

Gårdbyskolans femma vidare

Nyheter • Publicerad 22 januari 2008

KALMAR/GÅRDBY

Sex A och B-frågor, tio snabbfrågor och en stege. Det handlar om Vi i femman. Gårdbyskolans Joakim Nilsson och Linnéa Leander har gått vidare till semifinal efter tisdagens tävling mot Alsterbro.

Klockan 17 på tisdagskvällen var det dags. Då klev Linnéa Leander och Joakim Nilsson in i Sveriges radios studio i Kalmar. Efter en kort intervju med alla deltagare, ger programledaren Lennart Palm klartecken för start.

SNABBA

Den första tävlingsdelen består av fem snabbfrågor, där Gårdbyskolan svarade rätt på tre frågor och därmed knep sina tre första poäng. Därefter följde de tre första A- och B-frågorna, då lagen får en tvådelad fråga kring ett visst ämne. Här svarade Linnéa och Joakim rätt i kategorierna engelska och populärkultur men när det kom till lokal kunskap blev det klurigare. Varken Gårdbyskolan eller Alsterbroskolan kunde namnet på glaskonstnären Ulrika Hydman Vallien. Resultatet inför tävlingens andra halvlek var 8-4 till Gårdbyskolan.

KNEPIGT

Alsterbroskolan knappade in något på återstående fem snabbfrågor och med två tävlingsmoment kvar var ställningen 9-6 till Gårdbyskolan. Här blev det knepigare för samtliga deltagare. Frågor om bland annat dödsstraff och betygskalor skapade huvudbry. Men Linnéa och Joakim tog full pott i ämnet Matematik och vetenskap. Inför sista momentet, Stegen, var ställningen 12-8 till Gårdbyskolan. Detta blev också slutställningen, eftersom båda lagen blev utan poäng i Stegen, där ämnet var ”nödsignaler”. Den femte februari sker semifinalen, där Gårdbyskolan möter Rinkabyholms skola.

MALIN MARKLUND

Fotnot:Nästa tisdag är det dags för ett riktigt ölandsderby, då Köpings skola möter Skansenskolan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.