Annons
Nyheter

Gårdbyelever får behålla slöjdlokalerna

Nyheter • Publicerad 17 april 2009

Eleverna på Gårdby skola får behålla sina slöjdlokaler. Det beslutades i skolnämndens sammanträde förra veckan.

– Vi har fått ett kraftigt sparbeting vilket gör att årskurserna måste samläsa mer. Det gör att en del klassrum frigörs, säger kommunens skolchef Ann Willsund.

Annons

Skolan har tidigare kunnat använda delar av förskolans byggnad, men ett ökat antal förskolebarn gör att förskolan måste använda alla sina lokaler. Därför har förskoleklass, fritids och bibliotek flyttat in i skolans lokaler. Lokalbristen har lett till ett tjänstemannaförslag att slöjdundervisningen ska flyttas till Glömmingeskolan. Ett beslut som skolans föräldraråd har satt sig emot.

Och nu har alltså skolförvaltningen backat i frågan om slöjdundervisningen. Den blir kvar på Gårdby skola. Ann Willsund presenterade förslaget under skolnämndens senaste möte, då även Gårdby skolas föräldraråd fanns på plats för att ge sin åsikt om varför slöjdlokalerna bör finnas kvar.

Men enligt skolchef Ann Willsund var det inte föräldrarådets åsikter som vägde tyngst när beslutet skulle fattas. Snarare handlar det om att skolnämnden måste spara sex miljoner kronor.

– Vi tycker alltid det är viktigt att lyssna på föräldrarna. Men hade vi inte haft sparbetinget så kanske det varit knepigare att ha kvar slöjden, säger hon.

Besparingarna innebär också att när skolterminen startar till hösten, kommer grundskolan att ha sex till åtta tjänster färre än under vårterminen. Och det är bara som det ser ut nu. Skolchefen Ann Willsund tror att fler än de redan planerade tjänsterna kommer att försvinna. De sex miljonerna som ska sparas motsvarar nämligen ungefär 12 tjänster.

– Personalkostnaden utgör en stor del av skolans utgifter. Det är klart att det får konsekvenser att dra in tjänster, och det är tråkigt. Men kommunen har ett svårt ekonomiskt läge just nu, säger hon.

Som det ser ut nu är det framför allt grundskola och fritidshem som kommer att tappa tjänster.

– Det är där vi ligger högre personalmässigt om vi jämför med andra kommuner av samma storlek.

– Men eftersom vi haft en hög lärartäthet så har vi också nått goda resultat. Och dessa kommer ju att påverkas om tjänster försvinner, säger Ann Willsund.

Skolornas rektorer jobbar nu för fullt för att se över konsekvenserna som sparbetinget kan medföra. Resultatet ska redovisas för skolnämnden, som sedan för uppgifterna vidare till kommunstyrelsen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons