Annons
Nyheter

Gårdby kyrka under lupp

Nyheter • Publicerad 29 juli 2009

Kyrkobesökare i Gårdby upplever en besvärande lukt.

Södra Ölands Kyrkliga Samfällighet vill nu göra en ordentlig undersökning för att utesluta mögel.

Annons

Därför begärs tillstånd av länsstyrelsen enligt kulturminneslagen om att få ta upp två inspektionsluckor i kyrkan för att kunna undersöka problematiken.

– Problem med emissioner ifrån ämnen som, med avsikt att ge ett skydd mot klimatpåverkan, påstrukits i kyrkornas bjälklagskonstruktioner har aktualiserats under senare år, bland annat i Ventlinge kyrka, skriver Södra Ölands Kyrkliga Samfällighet genom kyrkokamreren Magnus Jonsson.

Från samfällighetens sida är man rädd att det finns likheter mellan de bägge kyrkorna i Ventlinge och i Gårdby.

Det finns en tidigare vård- och underhållsplanering för Gårdby kyrka. I samband med att den upprättades så kunde inte fukt eller mögel påvisas.

Kyrkovaktmästare har tidigare upplevt en lukt, beskriver Magnus Jonsson, men sedan grundtemperaturen i kyrkan höjts upplevs luften som bättre.

Tidigare mätningar som gjorts visar emellertid på en något förhöjd fuktighet i sakristian.

Nu söker Samfälligheten kunskap om hur bjälklaget är konstruerat och behandlat under golvytan i kyrkan.

Enligt förslag från expertis så ska två diskreta hål göras, ett i långhuset och ett i sakristian. Det handlar om att lyfta på ett par brädor på varje ställe.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons