Gårdar spärrade efter salmonellalarm
ÖLAND
Två lantbruk norr om Köpingsvik har spärrats på grund av salmonellasmitta.
Det handlar om ohälsa bland kalvar, bekräftar länsveterinär Leif Dahlgren.
Gårdarna är stora mjölkproducenter och tillhör en och samma församling.
Det relativt korta avståndet gårdarna emellan har enligt länsveterinär Leif Dahlgren inget med salmonellautbrotten att göra.
Inget som helst samband, det är en ren slump att de ligger i samma socken.
DUBLIN
Salmonellan upptäcktes nyligen där en av gårdarna spärrades i början av denna vecka.
I det ena fallet vet vi säkert att det handlar om salmonella av typen Dublin, i det andra tror vi oss veta att det är Dublin. Av tusen olika salmonellatyper är Dublin den vanligaste, säger Leif Dahlgren på länsstyrelsens avdelning för djurskydd.
Kalvar i dåligt skick fick lantbrukarna på de aktuella gårdarna att reagera och agera. För att nu få beröm av länsstyrelsen.
Lantbrukarna gjorde som de ska göra, när de konstaterade ohälsa bland kalvarna gick de vidare och försökte fastställa orsaken och då hittades salmonellasmitta.
SVÅRT
De aktuella lantbruken är sedan några dagar tillbaka belagda med restriktioner och den så kallade spärren riskerar att bli långvarig. Först efter noga och grundlig utredning och genomförd saneringsplan kan restriktionerna upphöra.
När vi har läget klart fört oss upprättas saneringsplan för att städa bort smittan. Och att få bort salmonellasmitta när det gäller mjölkproduktion är inte så förbaskat lätt, det brukar alltid krävas att man kommer fram till betesperioden och kan tömma stallarna för att då kunna börja jobba och sanera. Vi snackar alltså flera månader, säger länsveterinär Leif Dahlgren och tillägger:
För nöt finns en helt annan filosofi än för höns. Det är ytterst ovanligt med avlivning av nöt på grund av salmonellasmitta, endast kroniska bärare av smittan kan tas bort.
GOTT
Vid konstaterad smitta med en epizootisk sjukdom, som salmonella, smittförklarar Jordbruksverket området och beslutar om förbud mot förflyttningar och transporter med mera.
Även mjölken från gårdarna tas om hand i särskild ordning, med specialtransporter och specialbehandling på mejerierna.
2009 genomförde Jordbruksverket ett projekt för att kartlägga salmonella på nötkreatur genom att analysera prov på tankmjölken från 203 mjölkobesättningar på Öland.
Flera smitthärdar hittades.
Ett tiotal gårdar belades med restriktioner där samtliga, utom en, är friskförklarade i dag. Den som är kvar är under avveckling.
Så när det gäller salmonella på Öland är läget ganska gott, bedömer Leif Dahlgren.