Gård på södra Öland spärrad efter ovanlig fårsjukdom
SÖDRA ÖLAND
En fårsjukdom besläktad med Galna kosjukan har upptäckts vid en gård på södra Öland.
Det var vid ett rutintest i samband med slakt som ett pälsfår uppvisade spår av NOR98, vilket är en form av atypisk scrapie. Fåret hade annars inga som helst symptomer av något slag.
– Men rent teoretiskt handlar det om förändringar i hjärnsubstansen, berättar länsveterinären Leif Dahlgren.
UPPTÄCKTES INNAN JUL
Upptäckten av det smittbärande djuret på södra Öland gjordes redan innan jul och sedan dess är gården spärrad. Första synliga symptomen på ett smittat djur är rörelsestörningar, samt i mer sällsynta fall också klåda. Sjukdomen atypisk scrapie tillhör gruppen TSE-sjukdomar och har tidigare bara upptäckts tolv gånger i Sverige. Fallet på södra Öland är det första som drabbat Kalmar län. Vid tidigare upptäckter har de flesta djurbesättningar nödslaktats omedelbart, om så bara ett enda djur i besättningen påvisat smitta.
Nu är EU på väg att införa nya regler. Därför har har övriga djur i besättningen på den öländska gården fått leva. Hittills.
– Kunskapen ökar kring den här typen av sjukdomar, förklarar Leif Dahlgren.
BEGRÄNSAD SMITTORISK
Sjukdomen smittar normalt mellan tacka och lamm och mellan djur i besättningen, enligt länsstyrelsen. Men smittorisken tycks vara begränsad. I de tidigare svenska fallen har inga övriga djur i besättningarna påvisat någon smitta. Det råder till och med tvivel om sjukdomen över huvudtaget är smittsam, men restriktionerna kring sjukdomen är fortfarande omfattande. Inga får eller getter får lämna den spärrade Ölandsgården och inga nya djur får heller föras in utan godkännande från Jordbruksverket. Förbudet omfattar även utförsel av produkter från djuren såsom kött, ull, mjölk, gödsel och urin.
Atypisk scrapie lyder under epizootilagen, vilket innebär att misstänkta fall omgående måste rapporteras till veterinär, länsveterinär och Jordbruksverket. Dessbättre för de drabbade djurägarna betalar staten ersättning för sjukdomar som lyder under epizootilagen.