Annons
Nyheter

Gammal goding i nya lokaler

Nyheter • Publicerad 20 juli 2007

LÖTTORP

Nu levereras Ölandslimpan på nytt från Sörens Bröd över hela Öland och inom kort även till Småland. Sedan fyra veckor bakas det för fullt i de nya lokalerna i Löttorp, och recepten är de gamla hederliga.

Annons

När Sörens Bröd tidigare i år lade ner sin verksamhet i Borgholm var det många som undrade vad som skulle hända med den alldeles speciella Ölandslimpan. Efter en tid blev det klart att den stannar kvar på ön, sedan Henrik Eriksson i Löttorp hade köpt recept, rättigheter, inventarier, emballage och ugnar, ja helt enkelt allt som behövs för fortsatt bakning.

TILLBAKA TILL GRUNDRECEPTET

Henrik slog sig samman med Stefan Eneman och Ingemar Widegren och sedan fyra veckor är bakningen igång. Under den här tiden har man prövat sig fram för att få den rätta, goda smaken på limpan och även hur arbetet ska kunna göras på effektivast möjliga sätt utan att ta bort det viktiga hantverket. Det är Henrik Eriksson som är ansvarig för bakandet av såväl Ölandslimpan som allt annat bröd. Han har tidigare arbetat 14 år på Sörens i Borgholm och har erfarenheter med sig därifrån. Ändå har han tillsammans med sina kollegor försökt fullända brödet ytterligare.

– Vi har finslipat receptet, helt enkelt gått tillbaka till det ursprungliga som är detsamma sedan 50 år tillbaka, säger han.

Varje kväll och natt arbetar han tillsammans med sex personer i bageriet.

TILLRÄCKLIGT MÅNGA KUNDER

Tidigare levererades brödet från Sörens inte bara till Öland och Småland utan även till Norrköping och Stockholm. Dessa båda orter har man medvetet valt bort i dagsläget för att få ner distributionskostnaderna. Det är ändå tillräckligt många som efterfrågar brödet från Sörens.

– Efterfrågan är dubbel jämfört med de leveranser vi klarar av. Särskilt högsommaren har vi många kunder, säger Stefan Eneman som är den av de tre ägarna som ansvarar för företagets utveckling.

När tidningen får en rundvandring i bageriet visar Henrik på de stora stenugnarna som köptes från Sörens i Borgholm. Här bakas Ölandslimpan, 600 stycken på en gång.

– Hur många omgångar vi gör per natt, ja det är i alla fall många, säger Henrik. Mer vill han inte avslöja. Inte heller hur många liter deg han gör i ordning.

Annons

ENTUSIASTER BLAND DEGARNA

Det är tre entusiaster som för traditionen med Ölandslimpan från Sörens Bröd vidare.

– Vi har faktiskt haft kunder från Småland som har ringt och undrat när och var de kan köpa brödet igen, säger Stefan Eneman.

Henrik, Ingemar och Stefan berättar också att det då och då kommer in sommargäster till konditoriet i Löttorp som vill köpa brödet i Stockholm, även i fortsättningen. Det lär dröja, men i konditoriet några meter bort från bageriet kan man köpa hur många Ölandslimpor som helst. Och i Borgholm har den tidigare försäljningslokalen öppnat igen, helt och hållet med bröd från nya Sörens.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons