Nyheter

Full fart framåt i Borgholm

Nyheter • Publicerad 11 februari 2008

För några veckor sedan hölls ett seminarium på Strand på temat ”Samverkan för Borgholms framtid”.

Mötet, som samlade ett hundratal personer, innehöll idel positiva tongångar och det uttalades också ett löfte att bilda en arbetsgrupp som ”tar tag” i dessa frågor.

Så har också skett och igår presenterades den.

Arbetsgruppen består av representanter för Cityföreningen, fastighetsägarna och Borgholms kommun, och dess närmaste uppgift blir att rekrytera en projektledare.

– Seminariet blev en positiv urladdning. Nu har vi inte bara bildat en arbetsgrupp utan även utarbetat ett ekonomiskt avtal att parterna sätter in medel med var sin tredjedel, säger Göran Göthlin, Cityföreningen.

Jeanette Beerman Möller, föreningens ordförande, säger att man länge kämpat för att nå det här målet.

– Det känns väldigt positivt att ALLA jobbar åt samma håll med utvecklingen av Borgholm. Och nu kommer vi att anställa en person som ska verkställa detta.

– Just nu är vi inne i en positiv trend, så det gäller att haka på.

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson förklarar att en centrumledare i grunden handlar om ett treårs-projekt.

– Vi kommer också att undersöka möjligheterna att söka medel ur både strukturfonder och nationella fonder och att ledartjänsten på sikt ska bli självfinansierande.

Men utvecklingsarbetet innebär också att göra Borgholm ännu mer attraktiv som bostadsort.

– För närvarande har jag över 100 personer som söker lägenhet i Borgholm med omnejd, säger Elsie Forsman som representerar fastighetsägarna och driver förmedlingföretaget Bo på Öland.

– CA Fastigheters planer vid yttre hamnen är mycket positiva, men vi måste också ha flera hyreslägenheter så att ungdomar får möjlighet att skaffa sig en bostad.

– Och det gäller även pensionärer som vill sälja sin villa och flytta in i en lägenhet.

Näringslivschef Anders Nyholm säger att utvecklingsarbetet även handlar om att göra Borgholm mera intressant för investerare.

– Det är många som vill flytta hit med olika slags företagsamhet. Men för närvarande saknar vi tyvärr både lokaler och industrimark.

Lisbeth Lennartsson betonar också vikten av att hänga med i den alltmer hårdnande konkurrensen.

– Borgholm måste vara en motor, året runt.

Arbetsgruppen kommer fortsättningsvis att träffas en gång i veckan.

– Vi kommer att bolla olika frågor och förhoppningsvis gå några steg framåt så vi ser ett resultat efter sommaren, säger planeringschef Christer Petersson.

Och det innebär ett levande centrum med kvalitet och service som ledord. Och att ”alla”, inte ”man” och ”dom” gör jobbet.

ROLF NILSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.