Annons
Nyheter

Frustration om världsarvet

Nyheter • Publicerad 14 februari 2014

Många har protesterat mot Mörbylånga kommuns beslut om att bevilja bygglov för sex vindkraftverk på södra Öland, och starka påtryckningar har gjort från Riksantikvarieämbetet och ICOMOS. På torsdagen hölls ett möte om världsarvet och dess utveckling där de som möttes blev i stora delar överens.

– Vi blev överens om att vi ska ha en fortsatt dialog omkring arbetet med världsarvet, säger Henrik Yngvesson sedan han mött Markus Dahlberg från Riksantikvarieämbetet.

Annons

Vad innebär det konkret?

– Vi ska ha Riksantikvarieämbetet som bollplank för framtida utveckling av världsarvet och kommer även att informera ICOMOS. Då kan synpunkter lämnas tidigare under ett planerat arbete istället för att komma i sista minuten.

Medan en mängd överklaganden gällande bygglovsbeslutet för vindkraftverken på södra Öland fortsätter att komma in till kommunen möttes företrädare för Mörbylånga kommun, Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), Länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet. Syftet var att försöka nå fram till en gemensam förståelse av hur en utveckling av kommunen går att förena med världsarvet Södra Ölands odlingslandskap.

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons