Nyheter

Frustration om besparingar i Borgholm

Nyheter • Publicerad 29 augusti 2012

BORGHOLM

Hur spara cirka femton miljoner kronor?

Kommunstyrelsen i Borgholm väntar fortfarande, och allt otåligare, på svaret.

– Det går för långsamt, säger moderaternas Eddie Forsman och Socialdemokraternas Ilko Corkovic i en mun.

– Kommunstyrelsens agerande är en del i att det tagit tid, svarar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).

Nämnderna i Borgholm är under press och tycks ha kommit olika långt i besparingsarbetet kommunstyrelsen ålagt dem. Femton miljoner kronor ska kapas enligt styrelsens junibeslut, frågan ”hur” lämnades samtidigt obesvarad.

SER INGA

– Kultur- och fritids har kommit längst, socialnämnden jobbar på många plan och är igång, samhällsbyggnadsnämnden likaså, men skolan...de hör vi inte så mycket ifrån, säger Moderaternas Eddie Forsman efter kommunstyrelsesammanträdet i veckan där den kommunala ekonomin var huvudspörsmålet.

– Det är nu nämnderna ska komma med sina förslag, men vi ser inga sådana. Nämnderna måste börja leverera, tillägger han och kan inte svara på varför inget händer i frågor som känns bekanta sedan decennier tillbaka.

– Det är en bra fråga, det är en bra fråga.

– Många på kommunstyrelsen var frustrerade igår (tisdag), det tar för lång tid och nu måste något hända till budgetberedningens sammanträde i början av oktober, då ska allt vara klart.

MYCKET SNACK

Ilko Corkovic på andra sidan blockgränsen är inne på samma linje.

– Det kommer inga konkreta förslag, det går för långsamt och är luddigt. Takten måste öka och händer inget måste det politiska ledarskapet fram, säger Socialdemokraternas talesman och ser inte det många pratar om: dra–åt–samma–håll–och-sitta-i-samma-båt-tänket.

– Det är mycket snack om helheten, att alla måste se helheten, men det gör man (nämnderna) inte.

DRÖJDE

Konkret ska utbildningsnämnden spara sex miljoner kronor i en budget som i år tros gå med överskott på drygt en miljon, medan socialnämnden uppmanats att hitta besparingar för nära åtta miljoner kronor i en budget som går mot rekordminus, enligt halvårsrapporten drygt tolv miljoner back.

Kommunstyrelsens ordförande Lisbeth Lennartsson (C) anser att kommunstyrelsen delvis har sig själva att skylla.

– Det går inte att förvänta sig att nämnderna ska leverera efter bara två månader. På grund av den politiska turbulensen i våras dröjde det till i juni innan kommunstyrelsen kom till beslut och tjänstemännen kunde komma igång med sitt arbete. Kommunstyrelsens agerande är en del i att det tagit tid, säger hon.

På en punkt är de tre i kommunstyrelsens arbetsutskott helt eniga.

– De som ligger längst fram med tydliga förslag är kultur- och fritidsnämnden, säger kommunalrådet.

Den så kallade SUB:en (strategi, utveckling och besparingsplan) presenterade redan i mars månad ett antal sparförslag för att sedan knoppa av sig i och med ”borgholmsmodellen” där Borgholm jämför sina kostnader med standardkostnadsläget samt två liknande kommuner, Simrishamn och Sotenäs.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.