Fröler:Bergman besatt en stor rikedom
ÖLAND
Skådespelaren Samuel Fröler mötte Ingmar Bergmans far på nära håll när han spelade denne i Den goda viljan.
– Det var en fascinerande roll och hedrande att få spela den, säger Samuel Fröler.
I samband med inspelningarna av tv–serien och filmen Den goda viljan fick Samuel Fröler reda på att Ingmar Bergmans farfar varit apotekare på Öland. Skådespelaren tillbringar några veckor varje sommar på Öland. Från fönstret i sitt sommarhus ser han huset där apotekaren bodde med sin familj. Huset är sedan många år flyttat från ursprungsplatsen i Södra Bårby.
STOR UPPGIFT
I Den goda viljan är Bergmans far yngre och mildare än i filmen Fanny och Alexander. Bergman har berättat att Den goda viljan inte handlar om de föräldrar han tampades med under uppväxten, utan om ett ungt pars strävan efter kärlek. Han fattig och hon välbärgad. Samuel Fröler säger att rollen var en stor uppgift:
– Det var en väldigt stor roll att gestalta en person vars son var världsberömd. Och Ingmar Bergmans konflikter med fadern är ju kända för allmänheten och något som återkommit i hans skapande.
MANUS SOM EN BOK
För att sätta sig in i rollen använde sig Samuel Fröler mycket av intuition och egna erfarenheter. Men framför allt framkallade Ingmar Bergmans manus mycket fantasi.
– Det var fantastiskt välskrivet, Ingmar Bergman besatt en stor rikedom. När jag läste manuset var det som att läsa en bok. Och vi behövde inte ändra någonting i manuset, vilket är väldigt ovanligt, säger Samuel Fröler.
INTELLIGENT OCH NYFIKEN
Ingmar Bergman var aldrig själv med på inspelningsplatsen men i förarbetet till både Den goda viljan och uppföljaren Enskilda samtal träffade Samuel Fröler manusförfattaren.
– Han var väldigt intelligent och gav intrycket av att vara kunnig och nyfiken. Sedan befann han sig hela tiden i centrum, men det kanske inte är så konstigt med tanke på vem han var.
Samuel Fröler intygar också att Bergman var en man med bestämda åsikter:
– Alla som vet vad de vill berätta arbetar också för att övertyga andra om hur det ska berättas. Han trodde på det han gjorde och sedan kanske inte alla tyckte om resultatet men det var åtminstone ärligt.
FRÅGOR OM LIVET
Den 25 december 1991 hade serien Den goda viljan tv–premiär. Året efter visades den på bio. Ingmar Bergman tilldelades en guldbagge för bästa manusförfattare och filmen vann guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes. Något som betydde en hel del för Samuel Fröler.
– I och med min roll i Den goda viljan fick jag uppleva hur det var att vinna i Cannes. Jag har följt Ingmar Bergmans berättelser sedan Det sjunde inseglet och man lär sig som skådespelare av att se filmer med bra kvalitet. Det finns många andra stora filmskapare men Bergman tog upp frågor som alltid förekommer och uppfyller människor genom livet. Och dessa frågor fick sin totala sammansättning i filmen Fanny och Alexander.