Nyheter

Fröken Alg i graven

Nyheter • Publicerad 11 juni 2010

ÖLAND

Fröken Alg går i graven. Finansiärerna har övergett projektet.

– Beklagligt. Ingen annan än Borgholms kommun vill eller kan gå in med pengar och då tackar även vi nej, säger Eddie Forsman i kommunledningen.

Trots idel lovord och stor uppmärksamhet har projektet Fröken Alg kantats av ständiga nedläggningshot. Medfinansiär efter medfinansiär har hoppat av sedan starten 2006 och förra året fanns endast Camping Öland och Borgholms kommun med i detta högskoleprojekt.

– 2009 gick Borgholms kommun in med 100 000 kronor och Linnéuniversitetet (tidigare högskolan) med lika mycket. Dessutom bidrog Camping Öland med 40 000 kronor, berättar Eddie Forsman i Borgholm, (M)-märkt medlem av kommunstyrelsens arbetsutskott.

TRÖSTLÖST

I april meddelade Camping Öland att de drar sig ur projektet. På frågan om ÖTAB kunde tänka sig att gå in med de 140 000 kronor Linnéuniversitetet begär i medfinansiering för att genomföra uppdraget blev svaret från vd Gustaf Öholm ”nej tack”.

Då backade även Borgholms kommun.

– Alla säger att Fröken Alg är ett jättebra projekt, men ingen ställer upp med pengar. Det känns lite tröstlöst och personligen tycker jag att det är jättesynd att projektet inte blir av i år, säger Eddie Forsman och lämnar en liten öppning för fortsättning nästa år.

– Jag lyfte frågan vid Kalmarsundskommissionens sammanträde i förra veckan och de var intresserade. Det är väl det enda hoppet just nu, men i så fall blir det först till nästa år.

LEDSAMT

Edna Granéli, professor i Akvatisk ekologi och algövervakningens primus motor, bekräftar Fröken Algs bortgång.

– Det blir nedläggning och det är väldigt ledsamt eftersom Fröken Alg varit en mycket uppskattad tjänst av turister, campingägare och badande. Dessutom en mycket billig tjänst då jobbet i mycket gjorts med hjälp av frivilliga, säger Edna Granéli och berättar om svalt intresse från samtliga inblandade.

– Jag har sökt pengar hos kommunerna och Linnéuniversitetet, men inte fått från någon. Det är svårt att förstå att det inte finns någon vilja att ta vara på den resurs som dessa trogna algspanare vid Ölands stränder utgör.

Fotnot:Kalmarsundskommissionen är samarbetsorganet för länets kustkommuner.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.