Annons
Nyheter

Frisläppte 49-åringen: ”Jag mår dåligt, oerhört dåligt”

Nyheter • Publicerad 19 februari 2007

BYXELKROK

– Visst, det är skönt att vara hemma, men jag mår dåligt, oerhört dåligt. Så mycket mer vill jag inte säga.

Annons

Ölandsbladet var på måndagen i kontakt med den 49-årige mannen på norra Öland, som ända sedan november suttit häktad, misstänkt för dubbelmordet i Byxelkrok i augusti.

– Min advokat Claes Möllersten har rått mig att inte prata med tidningarna, så jag vill vänta med det, kanske det kan bli efter domen, som meddelas den 2 mars.

Ölandsbladet tyckte att det kändes juste att ge dig en möjlighet att säga ditt efter denna ansträngande tid.

– Inte nu, vi får se sedan.

”TYCKTE OM SIN MAMMA”

I fredags efter slutpläderingarna och en timmes överläggning beslöt tingsrätten i Kalmar att försätta den häktade 49-åringen på fri fot, vilket av de flesta tolkades som att tingsrätten skulle komma fram till att den indiciekedja som åklagaren Gunilla Öhlin byggt upp inte höll.

Mannnes försvarsadvokat, Clas Möllersten är inte förvånad.

– Min klient är en duktig arbetskille. Han tyckte om sin mamma och hade en bra relation med hennes sambo Tjobben, som han skulle bygga ett hus åt, de kom alltså överens.

KRITIK MOT UTREDNING

Däremot är försvarsadvokaten Clas Möllersten starkt kritisk till både åklagare och polis.

Annons

– Min klient har utsatts för 20 förhör varav en del gått över gränsen för vad som kan anses tillåtet. Han har varit konsekvent och sagt vad han tror är rätt och kan minnas. Han har hela tiden talat sanning och inte kunnat slås på fingrarna på en enda punkt. Dessutom, och det tar jag skarpt avstånd ifrån, har åklagaren smugit in misstankar mot honom om andra, icke styrka brott som begåtts på norra Öland.

49-åringens hustru har hela tiden stått bakom sin man. Hustrun säger sig inte ha förstått det bekymmersamma ekonomiska läget för familjen.

– Han skämdes nog inför mig att behöva berätta om det ekonomiska trasslet. Vid ett tillfälle blev jag deprimerad och gick in i väggen på grund av alla våra ekonomiska svårigheter. Jag för min del har stoppat huvudet i sanden, och jag tror han av hänsyn till mig inget velat säga.

NÄRA FÄLLANDE DOM

Ett 30-tal hörda vittnen, 1 500 sidor protokoll och ett oerhört inträngande polisarbete kunde alltså inte övertyga tingsrätten om att den häktade hade gjort sig skyldig till mord. Gunilla Öhlin vill inte kommentera tingsrättens beslut att försätta mannen på fri fot.

– Jag kan kommentera när jag läst domen den 2 mars, säger Gunilla Öhlin.

En annan åklagare med lång erfarenhet säger till Ölandsbladet att det ”fattas en millimeter till en fällande dom”, men det är inte ställt utom allt tvivel att 49-åringen är den skyldige, därför måste han frikännas. Blodigt finger, extremt dålig ekonomi, bortslängda skor är indicier, vad som saknas är ett tekniskt bevis som binder 49-åringen till brottsplatsen.

”MYCKET OBEHAGLIGT”

Det kan alltså vara någon annan som är mördare, till exempel ”ålänningen” eller den mystiske gästen på Sjöstugan eller någon som är helt okänd.

– Om 49-åringen är oskyldig måste det ju gå en annan mördare lös här på norra Öland. Det är mycket obehagligt, säger en ortsbo till Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons