Annons
Nyheter

Friskolan invigd efter fem år

Nyheter • Publicerad 6 oktober 2007

FÄRJESTADEN

Ölands friskola firade kombinerad födelsedag och invigning på torsdag eftermiddag. Efter fem års verksamhet står skolan färdigbyggd.

Annons

– Nu är vi äntligen klara. Polisen har hittat andra jaktmarker än kring mig, om ni visste vad lugnt det är nu, sade Annika Bengtsson, vd och en av skolans grundare.

Med på invigningen var elever, personal, familjer och folk som hjälpt och stöttat friskolan. Elever från Jenny Nyströms skola bjöd på mat och dryck. Skolans kör stod för sången och publiken drog efter andan när gycklare sprutade eld och jonglerade med knivar.

I början av år 2000 bestämde sig Annika Bengtsson och Anki Alm för att grunda Ölands friskola. De hade tidigare varit med om att starta ett föräldrakooperativ tillsammans. Därför kändes det naturligt att fortsätta med friskola.

MAN TROR PÅ DET LILLA

– Vi tror på den lilla enheten, man kan göra mycket mer med mindre storlek, säger rektor Anki Alm.

Christian Pohl går i åttan och mycket av anledningen till att han valde Ölands friskola framför den kommunala var skolans storlek.

– Det är kul här, och att vi har flextid är jättebra. Vill man börja senare så får man också sluta senare, säger han.

I torsdagens invigningstal beskrev Annika Bengtsson vägen till invigningen som allt annat än spikrak:

– I december 2000 beslutade Skolverket att vi kunde starta. Sedan började cirkusen. Två överklaganden från kommunen och problem med lokaler. Och om detta var cirkus så vet jag inte vad det var när vi började med skolbyggnaden.

Annons

GER FÖRUTSÄTTNINGAR

Hon tackade därför särskilt skolans tåliga elever och lärare. Under det senaste året har verksamheten kunnat flyttas från baracker till den färdiga skolbyggnaden. Landshövding Sven Lindgren stod för den officiella invigningen, med sedvanlig bandklippning och tal:

– Man måste kunna satsa på idéer och människor. De kommunala skolorna ska vara tacksamma för att de fått konkurrens. Jag säger inte att friskolan alltid är bättre än den kommunala skolan, men den ger viktiga förutsättningar för den kommunala skolans utveckling.

I nuläget planerar Annika Bengtsson och Anki Alm att även starta Ölands friskola i Borgholm. På måndag hålls ett informationsmöte om detta.

– Vi vet inte något mer om vad som händer förrän vi har hört något från skolstyrelsen. Men skolan i Borgholm ska ha samma grundtankar som skolan här, säger Anki Alm.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons