Fransson-åtalet: Allvarliga brister i brandsäkerheten
BORGHOLM
Hotell Borgholms ägare och vd Owe Fransson åtalas för vållande till annans död. Långfredagen den 9 april 2004 brann Hotell Borgholm och ett norskt par dog i branden. Enligt åklagaren Bo Svensson har hotellets brandskydd och brandsäkerhet åsidosatts i flera avseenden.
Förundersökningen är gigantisk. På drygt 230 sidor utreds allt kring den olycksaliga branden som krävde två unga människors liv. Det är en utredning som pekar på stora brister i säkerheten kring hotellet. Paret Linn Kristiansen och Erik Jensen var chanslösa mot elden. Personliga ägodelar som återfanns i korridoren visar att paret försökt att ta sig ut den vägen, men att rökgaser spred sig snabbt från hotellbaren upp i korridoren. Enda möjligheten för paret att ta sig ut från hotellet var via fönstret på hotellrummet, men sannolikt gick inte det eftersom det var ovanför den hotelldel där branden inledningsvis var som häftigast.
RÖKEN BLEV ÖVERMÄKTIG
Rökdykarna, Johnny Nilsson och Fredrik Andersson ur Borgholms räddningstjänst fann Linn Kristiansen och Erik Jensen vid fönstret, där till sist röken blev det norska paret övermäktiga. Obduktionen av de båda visar att de avlidit till följd av rökförgiftning. Åklagaren Bo Svensson anser att Owe Fransson i egenskap av ägare och vd åsidosatt hotellets brandskydd:
• Vid en besiktning 2001 påpekade brandingenjören Anders Sporrong att ett dörruppställningsbeslag skulle tas bort. Detta åtgärdades inte, utan dörren stod öppen olycksmorgonen och påskyndade rökgasspridningen.
• Hotellet saknade branskyddspolicy.
• Inget systematiskt brandskyddsarbete hade genomförts.
• Hotellpersonalen hade inte fått någon branddskyddsutbildning.
• Inga utrymningsövningar hade genomförts.
GÄSTERNA LARMADES INTE
Detta gjorde, enligt åklagaren, att larmet till SOS fördröjdes. Det var inte ens personal som slog larm, utan en granne. Och kritiken fortsätter:
• Inga släckningsförsök gjordes med tillgänglig handbrandsläckare.
• Hotellgästerna blev inte larmade, eftersom hotellpersonalen inte fått reda på i vilka rum dessa fanns. Detta gjorde också att räddningstjänstens insats fördröjdes eftersom de fick leta efter gäster i flera rum.
• Hotellrummen saknade utrymningsplaner.
• Hotellets utrymningslarm fungerade inte. De tystnade efter en kort stunds larm, för att några minuter senare fungera igen. Under den tiden hann den giftiga röken sprida sig.
Vittnen berättar också om att nattvakten inte varit på hotellet när branden startat. De tidigare brottsmisstankarna mot nattvakten har emellertid skrivits av. Själva brandorsaken är fortfarande oklar.
PETER BOSTRÖM
Läs meri dagens pappersutgåva av Ölandsbladet: ”Två par räddades, ett tredje dog i elden”