Annons
Nyheter

Framtidsboendet utan framtid

Nyheter • Publicerad 8 oktober 2007

BORGHOLM

– Trots stor support från Borgholms kommun har vi inte fullt ut nått fram med vårt budskap, som varit att främst människor med ölandsanknytning, sommarölänningar, hemvändare eller andra ölandsälskare, att flytta till Öland och mantalsskriva sig här.

Annons

Det säger Gösta Toreld som nu beslutat att lägga ned projektet Framtidsboende på Öland, som han och hans hustru Inger lagt mycket kraft på.

– Vi har inte lyckats med att förhandsboka 70 procent av bostadsrätterna till etapp 1 som totalentreprenören Peab krävt, och därför ser vi oss nödsakade att avveckla projektet i sin helhet eller överlåta idén till en ekonomiskt starkare part. Eftersom tiden gått och bygget inte kommit igång har trovärdigheten för projektet minskat.

AVVECKLING NÖDVÄNDIG

– Från att som mest haft 60 procent förhandsbokningar har nu flera avhopp skett, och en avveckling av nuvarande upplägg måste tyvärr bli verklighet, säger Gösta Toreld.

Man kommer nu att erbjuda Peab eller någon annan emtreprenör att ta över hela projektet efter att först ha tecknat ett avtal med kommunen som äger en del av marken. Bostadsrättsföreningen Framtidsboende Resedan kan tills vidare kvarstå som byggherre och ska erbjuda de som redan är bokade att återfå sina bokningsavgifter eller stå kvar i avvaktan på en ny projektägare.

Gösta Toreld menar att det är flera faktorer som spelat in. En överhettad byggmarknad har inneburit begränsad konkurrens. Regeringens slopande av vissa subventioner och förändrad beskattning har också påverkat, liksom osäkerhet inför ränte- och konjunkturläget.

– Vi har också märkt beslutsångest inför en flytt, man stannar hellre kvar i nuvarande miljö. En del väljer flytt till varmare länder och vill bara bo här på sommaren utan att ”skriva sig”. Men konceptet har varit ett aktivt boende, och inget sommarboende, och den principen har vi hållit fast vid.

BYGGNATION TROTS ALLT?

– Andra faktorer som ligger bakom är ovana vid boendekonceptets framtidsidé och social gemenskap, som uttryckts med ”tycker man är för ung”. Och en del har först velat se en visninglägenhet. Vi tror dock fortfarande att Öland med sina speciella förutsättningar är lämplig för detta framtidsboende, men vi var kanske ute lite för tidigt. Och för Borgholm är det jättesynd, det hade blivit en fin referensanläggning. Dessutom fanns det ett femtontal personer på listan som hade jobbet med sig, säger Gösta Toreld.

– Det här är verkligen synd, hela idén kändes så rätt. Personligen tycker jag synd om Gösta och Inger som lagt ned så mycket kraft och pengar på projektet. Från kommunens sida försökte vi påverka Peab att ändra kraven när det gäller bokningarna, men de har ju sina parametrar att följa, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

Annons

Och kommunchefen Lars Frick instämmer:

– Konceptet var helt OK. Min uppfattning är dock att när man väl sätter spaden i jorden så kommer intressenterna. Det här är mycket tråkigt, men samtidigt finns det en bra plan för bostäder i ett attraktivt läge och bygglov är beviljat. Så att det blir en byggnation så småningom är det nog ingen tvekan om.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons