Annons
Nyheter

Framtidens Slottsskola får vänta?

Nyheter • Publicerad 8 oktober 2009

Vision Nya Slottsskolan, ett 60-miljonersbygge, stannar troligen vid just en vision.

– Skolan har gjort en önskelista, ett beklagligt agerande, anser kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

Annons

Utan förankring och klartecken från kommunledningen i Borgholm har en arbetsgrupp med representanter från utbildningsförvaltningen, Slottsskolan och Borgholm Energi under våren jobbat med ”Vision Nya Slottsskolan”, ett projekt vars kostnad vida övergår den ram budgetberedningen avsatt för Slottsskolans nödvändiga renovering.

Maximala 30 miljoner över två år i kostnad har hastigt, och – för kommunledningen – mindre lustigt förvandlats till ett 60-miljonersbygge.

– Ändå tyckte vi i budgetberedningen att vi tog i när vi avsatte 25-30 miljoner för Slottsskolan. Ölands Gymnasium kostade för några år sedan 23 miljoner, stadshuset kostade 25 miljoner, ur den aspekten är 25 - 30 miljoner en skälig summa, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).

Kommunledningens ram för investeringen på Slottsskolan har varit känd länge och rimmar samtidigt väl med kommunens årliga investeringsutrymme.

– Vi har varit väldigt tydliga för att slippa hamna i samma situation som när Viktoriaskolan byggdes om. Där kom skolan med en dyr önskelista och nu är vi där igen...det är högst beklagligt att man inte följer den ram som finns.

Propåerna från skolan kom dessutom utan förvarning. Först under budget-mötet i Böda fick kommunledningen inblick i det arbete som pågått inom utbildningsförvaltningen.

– Jag är jättebesviken, kommenterar kommunalrådet.

Hennes kommunstyrelsekollega Eddie Forsman (M) sågar förfarandet och hittar 30 miljoner fel.

– Bakläxa. Här har skolledningen gått förbi budgetberedningen och kört ett eget race. Exakt samma sak som Viktoriaskolan och där tvingades man backa hem.

Enligt Eddie Forsman är en 60-miljonersinvestering utesluten.

Annons

– 25-30 miljoner ligger fast. Jag kan förstå att Slottsskolan vill bygga om och nytt, men kommunen har inte de pengarna och det finns annat att göra, 60 miljoner över tre år skulle ta hela investeringsutrymmet.

Hur ser du på att en arbetsgrupp av tjänstemän lagt ner åtskilliga arbetstimmar på ett icke förankrat projekt, dessutom med anlitad arkitekt?

– Intressant fråga. Vem ska betala den notan? Borgholm Energi?

– Nu kommer det signaler på att renoveringsprojektet kanske skjuts fram ett år, ”man hinner inte med”, och det beror ju på att man kört ett eget race. Blir det försenat är det inte kommunledningen som orsakat förseningen, säger Eddie Forsman.

60 miljoner kronor ska, enligt uppgift, även inkludera kostnaden för Slottsskolans temporära flytt till Södviksskolan. Om flytten sker till nästa hösttermin eller till höstterminen 2011 lär Ölandsbladet få anledning att återkomma till.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons