Nyheter

Framtidens boende i Borgholm

Nyheter • Publicerad 5 april 2006

66 attraktiva lägenheter i Borgholm med utsikt över Kalmarsund - för 55-plussare.Det kan bli verklighet redan i slutet av nästa år, om intresset är tillräckligt stort.

Bakom det här projektet står Gösta och Inger Toreld, tidigare ägare av Bödabaden Dance Resort, som i måndags presenterade sina planer för press och allmänhet.

– Vi hade Bödabaden i 20 år och tyckte det var dags att göra något annat. Frågan var om vi skulle flytta eller att bo kvar, säger Inger Toreld som fick inspirationen till den här boendeformen under ett besök i USA på 1980-talet.

– Sun City hette området och jag tänkte; så här vill jag ha det när jag kommer upp i åren. Den tanken har sedan dess funnits i bakhuvudet. Det handlar om ett boende där man kan åldras med värdighet, bo praktiskt, vara kreativ och ha roligt.

Seniorboende brukar vara den gängse benämningen men Gösta och Inger har valt att kalla det framtidsboende. Och Framtidsboende på Öland är namnet på deras bolag.

– Vi har letat efter lämpliga platser runt hela Öland och hittade den till slut i Borgholm där vi nyligen köpt en fastighet i kvarteret Resedan vid norra infarten. Här planerar vi att bygga fem hus med 14 lägenhet vardera i tre och ett halvt plan, vilket är ett jätteprojekt för Borgholm, säger Gösta.

– Huvudmålet för projektet är gemenskap och det ska vara lätt att umgås. Husen kommer att vara ihopbyggda så att de boende slipper gå ut när de ska till de gemensamma utrymmena; restaurang, kafé, pool, bastu och jaccuzzi. Och det blir också ett antal gästlägenheter för anhöriga som hälsar på.

Gösta och Inger betonar vidare att läget vid norra infarten är fantastiskt.

– Förutom sjöutsikten är det nära till allt med bekvämt gångavstånd till badstrand, tennishall, badhus och stadens affärer - och Silverlinjens direktbussar till Stockholm och Göteborg. Dessutom ligger det flera golfbanor inom 15 minuters radie.

Lägenheterna är tänkta att fördelas mellan tvåor, treor och fyror och boendeformen blir bostadsrätt. Några priser finns i dagsläget inte framräknade, men ett riktvärde för nyproduktion torde ligga kring 25 000 kronor per kvadratmeter.

Och skulle efterfrågan bli stor finns det planer på ytterligare en etapp.

– Ja, då har vi möjlighet att bygga 22 stycken 3-4 rumslägenheter i parhus med en lite täppa på fastigheten där Borgholms Energis förråd ligger idag, säger Gösta och Inger som just nu förhandlar med några ”tunga” samarbetspartners.

– Vi har efterhört intresset hos fem stora byggbolag, fyra är intresserade och två är mycket intresserade, säger Gösta och Inger utan att nämna några namn.

Vilka blir det då som kommer att bo i det nya framtidsboendet?

– Sommarölänningar kanske blir den största gruppen, och även hemvändare som har möjlighet att jobba på distans eller pendla till Kalmar. Men även bofasta har visat intresse.

– Den närmaste tiden kommer vi att göra en marknadsundersökning. Vi har tagit fram en broschyr och en enkät och kommer också att arrangera flera informationsmöten, närmast i samband med ett frukostmöte på skärtorsdagen.

– Projekteringen är planerad att ske i år, byggstarten nästa år och inflyttning 2007-2008, säger Gösta och Inger Toreld som har stora förhoppningar för sitt projekt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.