Nyheter

Fotbollstomter riskerar avslag

Nyheter • Publicerad 19 maj 2009

Mörbylånga kommuns stadsarkitekt, Marie-Christine Svensson, ger negativt förhandsbesked till Algutsrums IF:s ansökan om avstyckning av två tomter. Hon menar att det blir för kort avstånd mellan tomterna och den kommande konstgräsplanen.

Lena Sjögren, ordförande i Algutsrums IF, uttrycker sin besvikelse:

– Tråkigt att inte kommunen vill att vi ska få ihop något.

Till en början hade föreningen tänkt stycka av tre tomter. Men kommunen menade att två var lämpligare, med tanke på de VA-ledningar som korsar delar av tomterna.

Tanken är att försäljningen av tomterna ska kunna bidra till en del av finansieringen av en konstgräsplan. Tomterna beräknas bli 1 100 kvadratmeter och avståndet till konstgräsplanen skulle bli 50 meter.

På onsdagens sammanträde ska miljö- och byggnadsnämnden fatta beslut om avstyckningen av tomterna samt anläggandet av en konstgräsplan. Men stadsarkitektens yttrande om tomterna är alltså negativt. ”Avståndet mellan bostäder och idrottsverksamhet blir alltför kort med tanke på belysning och övriga störningar”, skriver Marie-Christine Svensson. Vidare menar hon att ”området får anses mest lämpat för att enbart användas för fritidsändamål”.

Även en av kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer har yttrat sig om förhandsbeskedet. Denna är mer positiv och tillstyrker tomterna, på villkor att idrottsföreningen redovisar för miljö- och byggnadsnämnden hur risken för störningar från konstgräsplanen kommer att beaktas.

Inspektören godkänner även konstgräsplanen men vill att föreningen ska undersöka olika planalternativ och redovisa dessa inför nämnden.

Men även om miljö- och byggnadsnämnden skulle godkänna konstgräsplanen, är det oklart om den går att anlägga ifall inte tomterna godkänns.

– Vi måste ha en stor grundplåt för att själva kunna bekosta en konstgräsplan, det kommer vi inte ifrån, säger Lena Sjögren.

Hon menar att föreningen nu bland annat ska undersöka lysets konsekvenser för de närliggande bostäderna.

– Men jag tänker på att det finns grannar till planen i Färjestaden och andra planer som ligger centralt. Lamporna slår ju rätt ner, och jag skulle inte tro att det blir några träningar efter halv tio på kvällarna, säger Lena Sjögren, som inte vill ge upp riktigt än:

– På något vänster ska det lösa sig.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.