Annons
Nyheter

Fostersöner anmäler god man

Nyheter • Publicerad 19 oktober 2009

Den gode mannen anmälde fostersönerna för att de skulle ha försökt manipulera sin gamla fostermor att överlåta fastigheten på norra Öland till dem.

Tingsrätten gav emellertid fostersönerna rätt på alla punkter.

Annons

Nu slår fostersönerna tillbaka och anmäler den gode mannen till överförmyndarnämnden.

– Agerar inte överförmyndarnämnden så går vi vidare till länsstyrelsen, säger en av fostersönerna, som tagit illa vid sig av den gode mannens agerande mot honom och hans bror, men också mot fostermamman.

– Tidningarna refererade bara från tingsrättens dom och då får man inte hela bilden, tror många er oss som ”bovarna”, säger fostersonen.

Under två dagar nystades ”affären” upp i rätten.

I centrum återfanns det kvinnliga ombudet, en så kallad god man för den gamla nordöländska kvinnan vilken numera bor vid ett äldreboende i Kalmar.

Vad som framkom i rätten får nu konsekvensen av en anmälan mot det kvinnliga ombudet.

I en anmälan som ställts till överförmyndarnämnden i Kalmar riktas skarp kritik mot ombudet och hennes sätt att hantera försäljningen.

Ombudet tog initiativ till att sälja den gamla kvinnans fastighet på norra Öland. 45 000 kvadratmeter sjömark skulle säljas till ett pris av 570 000 kronor.

Den äldre kvinnan ska inte ha blivit tillfrågad om försäljningen.

Fastigheten bjöds inte ut till försäljning. I stället ska ombudet gjort upp med fastighetsmäklaren om ett pris på 570 000 kronor och ett köpekontrakt för en persons räkning.

Annons

Inför tingsrätten fick ombudet frågan om vem som var köparen?

– Det kom hon inte ihåg, säger fostersonen.

Också frågan om hur köparen över huvudtaget fått reda på att fastigheten var till salu lämnades obesvarad i rätten.

– Det förklarade hon med ”rykten på norra Öland”, säger fostersonen.

Fostersönerna fick i sista stund vetskap om försäljningen och lyckades med en jurist hjälp att få fostermamman att skriva ett gåvobrev till sönerna.

Fostersonen anser att ombudet missbrukat sin ställning och begär nu att överförmyndarnämnden ordnar fram en ny god man till den gamla fostermamman.

Ölandsbladet har förgäves sökt det kvinnliga ombudet.

Från överförmyndarnämndens sida vill man på grund av sekretess inte uttala sig i enskilda ärenden.

– Får vi klagomål på god man agerar vi på något sätt. Antingen har den gode mannen misskött sig och entledigas eller också kvarstår den gode mannen, säger Ann Wribe vid överförmyndarnämnden i Kalmar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons