Nyheter

Förundersökning mot CUF nedlagd

Nyheter • Publicerad 23 januari 2006

KALMAR LÄN

Förundersökningen gällande Centerpartiets Ungdomsförbund, CUF, i Kalmar län är nedlagd. Brott kan inte styrkas, enligt åklagaren.

Våren 2005 framkom misstankar om att några politiska ungdomsförbund i länet redovisat felaktiga medlemssiffror till Regionförbundet i samband med bidragsansökan. Under året utreddes dessa misstankar av Regionförbundet och polisen.

– Utredningen resulterade i att SSU och Ung Vänster befanns återbetalningsskyldiga. Övriga organisationer, däribland CUF, friades från misstankar om fusk med medlemssiffror. Nu har även polisens förundersökning lagts ned av åklagare Kjell Yngvesson. Därmed är CUF friat från alla misstankar om oegentligheter i samband med bidragsansökan, låter CUF meddela.

INTE FRIADE

Det är dock en sanning med modifikation, eftersom man bara kan frias efter rättslig prövning i domstol.

– Ansvarsfrågan är ju inte prövad i domstol, så CUF är inte friade i lagens mening, säger kammaråklagare Yngvesson, och påpekar att brott helt enkelt inte kan styrkas eftersom det inte gick att utreda ansvarsfrågan.

Per-Ola Hallberg på Regionförbundet anser dock inte att det borde finnas någon ansvarsfråga kvar att utreda. Allt reddes upp redan i höstas.

– CUF klarade i stort av att styrka sitt medlemsantal, sånär som på något tiotal medlemmar.

I dagsläget har CUF i Kalmar län 230 medlemmar i distriktet, varav 76 på Öland, enligt ombudsman Per Gransten.

Och det är riktiga medlemmar?

– Ja, de är faktiskt riktiga allihopa, lovar ombudsmannen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.