Annons
Nyheter

Fortsatt ruskväder i företagsklimatet

Nyheter • Publicerad 9 februari 2012

BORGHOLM

Företagare och politiker har sagt sitt – företagsklimatet i Borgholm upplevs som fortsatt tandläkarväder. Åtminstone av färska enkätsvar att döma.

Annons

– Fast jag upplever inte att man som företagare spyr galla över kommunen, å andra sidan är det inga hyllningar heller. Det är ”middle of the road”, beskriver Stefan Lander, ordförande för Företagarna Öland.

Sommaren 2008 slog näringslivskontoren i Mörbylånga och Borgholm ihop sina påsar och närmast direkt började Det Stora Raset.

Båda kommunerna föll dramatiskt i diverse företagsklimatmätningar och enträgna löften och profetior om ljusnande framtid kunde inte stoppa blödningen.

I Svenskt Näringslivs kommunrankning över företagsklimatet förra året återfanns Borgholm därmed på plats 243, i den absoluta bottendivisionen.

Inte mycket tyder på att årets rankning, som presenteras den 23 april, blir lyftet många i Borgholm väntat på.

LAVINVARNING

Tvärtom visar färska enkätsvar från politiker och företagare, och som Ölandsbladet tagit del av i förtid, på fortsatt utförsbacke – i vissa fall med lavinvarning.

När Borgholmsföretagarna själva svarar sågas dialogen mellan företagare och kommunledning, så även kommunens upphandling och information till företagen.

I det samlade omdömet av företagsklimatet landar betyget på en trea i en skala mellan 1 och 6, och även där går kurvan över åren åt fel håll – nedåt.

MELLANMJÖLK

Annons

Rällabon Stefan Lander, ordförande för Företagarna Öland, har en något annan syn på företagsklimatet i Borgholm, att det vare sig blivit bättre eller sämre de sista åren.

– Jag har inte märkt någon större skillnad. När jag är ute bland företagare upplever jag inte att man spyr galla över kommunen, å andra sidan är det inga hyllningar heller. Det är ”middle of the road”, säger han.

Samtidigt är han frågande.

– Vad kan man kräva av kommunen? Vad ska man som företagare ha kommunen till? Och information i all ära, det gäller också att ta till sig den, säger Stefan Lander för att samtidigt medge att han som företagare i data- och turist/krögarbranschen upplever kommunen på sitt sätt.

– Andra företagare, de som kanske ska expandera, bygga ut eller behöver tillstånd av olika slag, kan uppleva kontakten med kommunen på ett annat sätt.

DYSTERT

Företagarnas enkätsvar visar även marginella tendenser till bättring på några punkter medan det största lyftet hittas i parametern ”konkurrens från kommunens verksamheter mot de privata företagen”, från svag trea till knapp fyra i betyg men ändå klart under kommunsnittet i landet.

När utvalda politiker i Borgholm svarar målas en än dystrare bild upp. Då går det kraftigt nedåt i enkätens samtliga kommunparametrar och de största rasen hittas i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i Borgholm, konkurrens från kommunens verksamheter mot de privata företagen samt kommunala tjänstemäns attityder till företagande.

SPLITTRING?

Enkätsvaren aktualiserar frågan om framtiden för Ölands Näringslivskontor där Socialdemokraternas motion om splittring röstades igenom av kommunstyrelsen i Borgholm i oktober förra året – för att sedan försvinna från dagordningen.

Annons

Nu tryter tålamodet hos motionsställaren Ilko Corkovic (S). Motionen lämnades in i maj månad och har ännu inte siktats i fullmäktige.

– Det känns lite som att motionen förhalas. Nu snackas det om nytt sätt att hantera motioner och att det ska börja gälla från och med nu, men det kan ju knappast påverka de motioner som redan ligger i röret, det vore inte demokratiskt rätt att göra så, säger han och konstaterar att denna S-motion inte finns med på dagordningen för fullmäktiges februarisammanträde.

– Nu utgår jag ifrån att den kommer med i mars månad.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons