Annons
Nyheter

Fortsatt nej till Slottsskolan

Nyheter • Publicerad 14 oktober 2009

Kommunstyrelsen i Borgholm säger nej till 60-miljonersplanerna på Slottsskolan.

– Finns inte en chans, klargör kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).

Annons

Framtidens Slottsskola – var god dröj.

När kommunstyrelsen nyligen diskuterade de planer skolledningen har för Slottsskolan, en 60-miljonersvision där drygt 800 kvadratmeter är nybyggnation med bland annat hörsal och bibliotek, var det kalla handen.

– Det finns inte en chans att lägga tre års investeringsutymme på enbart Slottsskolan och det i ett läge då elevkullarna minskar, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson och underkänner även önskemålen om att fylla den ”nya” och större Slottsskolan med sjätteklassare.

– Något sådant beslut, som skulle drabba landsbygdsskolorna hårt, finns inte och har ingen politisk förankring. De har gått för fort fram.

Moderatledaren Eddie Forsman, annars anhängare av skolcentralisering, stöder kommunalrådets resonemang fullt ut, både när det gäller finansieringstak och sjätteklassarna.

– Hela kommunstyrelsen är enig, den nivå arbetsutskottet satt när det gäller investeringen på Slottsskolan gäller, alltså 25 till 30 miljoner kronor över två år. Hur gärna man än vill bygga ut för 30 miljoner till har kommunen inte de pengarna, säger Eddie Forsman.

– Om man sedan bygger ut med 800 kvadratmeter måste lokalerna fyllas med något, vilka elever ska gå där? Än finns inga beslut om att släcka landsbygdsskolor, längre fram i strukturplanen finns nedläggning av Gärdslösa och Runsten men där är vi inte än. Beslut måste fattas i rätt ordning.

Han varnar för Viktoriakök-syndrom.

– Där byggdes köket ut och fick stor kapacitet för att fortfarande inte användas fullt ut.

Kommunstyrelsen tog upp investeringen på Slottsskolan som ett informationsärende för att nu invänta beslut i utbildningsnämnden.

Ölandsbladet har utan framgång sökt nämndsordförande Christina Ateva för kommentar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons