Nyheter

Fortsatt kritik mot skolan

Nyheter • Publicerad 9 mars 2011

BORGHOLM

Granskningen är klar - och kritiken mot utbildningsförvaltningens inköpsrusch under fjolårets sista månader kvarstår.

– Det här är inte bra och får inte upprepas, säger Socialdemokraternas Ilko Corkovic.

Utbildningsnämnden gick mot 2,7 miljoner kronor i överskott för 2010, pengar som enligt många hade varit till stor nytta i tider då kommunens ekonomi kärvar.

Men under årets två sista månader halverades överskottet.

– Allt tyder på att man handlat för mycket, utan att informera ekonomiavdelningen, allt tyder på brist på ansvarstagande. Frågan är om utbildningsnämnden kan beviljas ansvarsfrihet, kritiserade Socialdemokraternas Ilko Corkovic när saken uppdagades.

ARTON KONTON

En närmare granskning av utbildningsförvaltningens inköp under fjolåret sista månader jämfört med inköp under samma månader 2009 presenterades nyligen för kommunledningen.

Ölandsbladet har tagit del av redovisningen där arton konton stack iväg i jämförelse med 2009.

Några exempel: personalrepresentation, + 85 317 kronor, förbrukningsinventarier, + 1 386 442 kronor, förbrukningsmaterial, + 286 259 kronor, arbetskläder, + 284 727 kronor, kontorsmaterial, + 126 579 kronor, läromedel, + 469 913 kronor, böcker, tidningar, + 138 144 kronor.

Summorna är ökningen för november och december och inte helårskostnaden.

INTERNA BEKYMMER?

Ilko Corkovic är fortsatt kritisk till utbildningsförvaltningens agerande.

– Utan att jag hört det från utbildningschefen själv ska man ha handlat på sig inför detta år, vilket inte är acceptabelt. Om socialnämnden med drygt fyra miljoner i överskott gjort likadant hade vi haft än svårare att hantera ekonomin. Det här påverkar likviditeten negativt, säger talesmannen för Borgholms största parti.

– Det här är inte bra och får inte upprepas, fortsätter han och kritiserar dels delar av inköpen som sådana, dels utbildningsförvaltningens bristande information till kommunledningen.

– Skolan har inte haft den dialog som måste finnas. Bristen på kommunikation visar att det ledande partiet (Centern) har interna bekymmer. Alla signaler pekar på inköp som borde ha diskuterats innan beslut, men så gjordes inte.

– Jag har pratat med flera ledamöter i den gamla nämnden och de visste inte inget om detta.

HELHETEN

Även kommunalrådet Lisbeth Lennartsson betonar vikten av kommunikation.

– Ingen kan säga att utbildningsnämnden inte hållit budget, för det har de gjort. Däremot måste alla tänka på helheten och inte köra några egna race. Dessutom måste kommunikationen bli bättre, vi i budgetberedningen hade räknat med att utbildningsnämnden skulle göra 2,7 miljoner i överskott, några andra indikationer fanns inte.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.