Nyheter

Fortsatt färjetrafik till Gotland

Nyheter • Publicerad 3 oktober 2008

ÖLAND/GOTLAND

På fredagseftermiddagen kom beskedet att det blir fortsatt färjetrafik mellan Öland och Gotland nästa sommar.

– Sedan vi fått besked om att Regionförbundet i Kalmar län, i samarbete med Borgholms och Gotlands kommuner, går in med ett stöd på en miljon kronor har vi beslutat att köra trafik nästa sommar, säger Maj Horwitz, vice vd på Destination Gotland, i ett pressmeddelande.

Idag lämnade Regionförbundet och de båda kommunerna besked om att de kommer att stödja linjen med en miljon kronor.

– Vi betraktar det här som en investering som ger stora utvecklingsmöjligheter för Kalmar län i framtiden, säger regiondirektör Håkan Brynielsson.

Årets trafik redovisade 8 000 färre resenärer än året innan, samtidigt som oljepriserena steg till rekordnivåer.

– Vi hade hoppats att vända första sommarens underskott till ett mindre överskott den här sommaren, men så blev tyvärr inte fallet, säger Maja Horwitz.

”OERHÖRT GLÄDJANDE”

Turistchefen Gustaf Öholm är mycket glad över uppslutningen kring beslutet.

– Det är oerhört glädjande att vi kommit så långt i diskussionerna med Gotland. Nästa steg blir en omfattande marknadsföring där ÖTAB är en part och Destination Gotland den andra. Vi kommer alltså agera tillsammans i större utsräckning och samla våra gemensamma utbud, och det gäller även utanför högsäsongen, säger Gustaf Öholm.

Borgholmspolitikern Eddie Forsman (m) tillika vice ordförande i Regionförbundet och den som i flera år arbetat med att få en färjetrafik till stånd, är förstås mycket nöjd.

– Det här är en viktig regional fråga och vi är helt överens om att bidra till marknadsföringen. Vi måste stärka banden mellan de största öarna och jag är övertygad om att båda kommer att tjäna på det. Vi ska omgående tillsätta en arbetsgrupp för ett ö-projekt som går ut på att söka medel ur EU-programmet Småland och öarna, i första hand för nästa år, men helst för en treårsperiod, säger Eddie.

”EN ENORM POTENTIAL”

– Det finns en enorm potential att locka hit resenärer från hela norra Europa, nu handlar det om att ta tillvara den.

Det kan i sammanhanget noteras att Regionförbundet dessutom har 27 miljoner till förfogande för att under tre år marknadsföra länets fem största varumärken.

– De är Glasriket, Västervik, Astrid Lindgrens värld, Kalmar och Öland och marknadsföringen riktar sig i huvudsak mot Danmark, Tyskland och Holland. Och här kommer naturligtvis färjelinjen med,  säger Eddie Forsman.

Nästa års säsong kommer att bli något kortare än årets, trafiken börjar veckan efter midsommar och pågår till mitten av augusti. Genom en effektivare samordning med övriga linjer i Gotlandstrafiken kommer avgångstiderna att variera mellan veckodagarna. Det blir såväl morgon- dag- som kvällsavgångar. Under vissa dagar blir det möjligt att resa från Nynäshamn via Visby till Grankullavik eller tvärtom.

– Det är med stor glädje vi har fattat beslutet att fortsätta trafiken mellan öarna även nästa sommar, säger Maja Horwitz.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.