Fortsatt ekonomiskt gräl i Borgholm
BORGHOLM
Krisen inom alliansen i Borgholm består.
Jag har fortfarande inte fått svar på det jag frågade om, säger Moderaternas Eddie Forsman.
Vad de försvunna 20 miljonerna från Slottsskolan användes till är numera inte huvudnumret i det ekonomiska grälet mellan Centern och Moderaterna i Borgholm.
Om än med skilda ordval tycks kontrahenterna vara eniga om att pengarna gick till en annars mycket mager kassa.
Det har lånats till likviditeten och det är att jämställa med kassan och när man handlar, vad använder man då? Jo, kassan. Det står utom all tvivel att det ligger till så, säger Eddie Forsman.
VEM?
En nyligen framtagen likviditetsrapport visar att det totalt och över tid 63 miljoner kronor stora lånet till Slottsskolan förstärkte kommunens banksaldo rejält - och utan lån hade saldot befunnit sig på runt 25 - 30 miljoner kronor minus, hela året.
Upplåningen under år 2011 avser egentligen den situation som uppstod vid årsskiftet 2010/2011 med höga utbetalningar för snöröjning, slutavräkning samt ovanligt stora leverantörsutbetalningar för nämnder och styrelser, sägs det i rapporten där det sistnämnda framför allt gäller utbildningsnämndens kritiserade köpfest kvartal fyra 2010.
Rapporten säger inget annan än det vi redan visste. Men den svarar inte på frågan vi ställde: vem eller vilka tog beslutet att lägga Slottsskolans pengar i driften? Beslutet i fullmäktige var lån till Slottsskolan och inget annat, säger Eddie Forsman.
FINNS INTE
Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C) anser för sin del att det inte finns något sådant beslut.
Nej, det gör det inte. Överhuvudtaget finns det inga andra andra beslut än de Eddie Forsman själv varit med och fattat, säger hon och ser inget konstigt i att de pengar som fanns i kassan också användes.
Så fungerar det i den kommunala ekonomin, det är inget märkligt i det. Alternativet var att använda checkkrediten och det har jag också försökt förklara för Eddie Forsman.
SVARTMÅLA
Tidigt i debatten förklarade ekonomichefen Evert Kvarneke att kommunen borde ha tagit ett likviditetslån under 2011.
En läxa för framtiden kan också vara att ta byggkreditiv, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.
Enligt likviditetsrapporten har investeringsstopp och maningar om största ekonomiska försiktighet inte gett önskat resultat, kommunens checkkredit är hårt utnyttjad och vid årsskiftet med ett minussaldo på drygt 20 miljoner.
Situationen är allvarlig och det är inte att svartmåla, det är att konstatera att så är läget, säger Eddie Forsman och anser att det i dag inte finns samsyn på kommunens ekonomiska situation.
Och så länge det inte finns samsyn är det svårt att göra någonting.
Under 2012 kan kommunen enligt fullmäktigebeslut ta ytterligare lån på upp till 30 miljoner kronor för täcka kommande investeringar, bland annat sluträkningen för Slottsskolan.