Annons
Nyheter

Fortfarande stora tv-problem

Nyheter • Publicerad 8 juni 2007

LÖTTORP

Tv-problemen på norra Öland fortsätter.

Annons

– Jag blir så förbannad, säger löttorpslokaliserade Ulf Persson med svart i rutan.

Saker och ting har blivit bättre, men inte tillräckligt bra.

– Sedan Ölandsbladet fick Teracom att reagera och åtgärda hjälpsändaren i Byxelkrok har det blivit mycket bättre i Böda-området. Men ju längre söderut man kommer, ju sämre blir det, konstaterar tv-handlare Kenneth Pettersson.

Ölandsbladets artiklar om de usla tv-sändningarna fick mycket riktigt Teracom att rycka ut till norra Öland där bolagets tekniker fann en mängd fel/brister i hjälpsändaren.

INTE BRA

Påtryckningarna från en argsint tittar-opinion ledde också till att Teracom närmare granskande tv-signalernas vara eller inte vara.

– Jodå, de har mätt och fått tips om var de ska mäta. Överhuvudtaget har de haft mycket kontakt med oss sedan ni tog tag i det. Så det har blivit bättre, men det är inte bra. Det är inte färdigt, från Böda och söderut är det klagomål i stort sett varje dag, säger Kenneth Pettersson.

TERAPI?

Från en position öster om kyrkan i Högby och väster om Högby fyr bekräftar Lars Jacobsson tv-handlarens slutsatser.

– ”Ettan” och ”tvåan” finns ibland inte alls, det är värdelöst. Jag inbillade mig att det var bättre ett tag, men inte. Och den där sändaren i Byxelkrok gör ju ingen nytta här.

Annons

Lars Jacobsson har låtit Teracom ta del av sin frustration.

– Jag har ringt tre gånger, men de har inte mycket att säga. Det kändes mest som terapiverksamhet där de försökte få till det att jag har fel på mottagaren, att jag har problemet, suckar han och sätter sitt hopp till den breda folkopinionen.

– Det är väl enda sättet att få rätsida på detta, att folk reagerar och klagar.

VÄRDELÖST

Ulf Persson, med till-och-från-boende i Löttorp, är lindrigt sagt uppretad.

– Här i Löttorp är det värdelöst. I går (måndag) rann sinnet på mig. Jag blir så förbannad, det här med dåliga sändningar och svart i rutan bara håller på, håller på och håller på.

Ulfs ilska resulterade i två telefonsamtal till Teracom.

– Först svarade de att klagomålen ska skrivas in på deras hemsida, men när jag tittade där stod det att jag skulle ringa.

Han ser enbart en lösning...

– De (Teracom) får väl se till att få hit en mastjävel till, den i Byxelkrok räcker inte.

Annons

– Teracom går på statistik. Ju fler klagomål de får, desto större chans att de gör något. Så alla som kommer till mig och klagar - och det är många ð hänvisar jag till Teracom, berättar tv-handlare Pettersson.

AVVAKTAR

Tv-stormen på norra Öland kan bli värre, befarar Kenneth Pettersson. Vinande orkanstyrkor i form av husvagnar och stugfolk är på väg.

– Nu drar campingarna igång och när turisterna inte får bild... då fy satan!

Teracoms informationschef Lennart Ivarsson betonar att bolaget satt in åtgärder och att det blivit bättre.

– Våra mätningar visar att det blivit avsevärt bättre i området. Fast runt Löttorps camping ska det vara problem och jag har inte full koll på vad eftermätningarna har gett. Det ska jag kolla med teknikerna.

I dagsläget avvaktar Teracom.

– Vi har inga planer på ytterligare åtgärder, å andra sidan har vi inte satt ner foten heller, berättar Lennart Ivarsson och anser att fler hjälpsändare på norra Öland är en fråga som avgörs runt förhandlingsbordet.

– Om Teracom, som är ett affärsdrivande företag, ska etablera ytterligare en slavsändare måste vi förhandla med sändningsbolagen, där SVT har tuffare täckningskrav än de andra bolagen.

Dyrt?

Annons

– Allting är relativt, det beror på hur lösningen ser ut. Men det är ändå en kostnad, svarar Lennart Ivarsson.

Tv-handlare Kenneth Petterson tror att kostnaden avskräcker.

– Jag vet att Teracom tycker att det är dyrt med en sändare till, men det är väl inte vårt problem? Alla här upp betalar ju licens och då ska ska det fungera.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons