Fortfarande hopp för försöksstationen
TORSLUNDA
Regionförbundet i Kalmar län arbetar för fullt med att hitta en lösning till fortsatt drift av Torslunda försöksstation, som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) vill lägga ner.
Framför allt efterlyser vi en ny organisation som vill ta över verksamheten, säger Lennart Werner, områdesansvarig för högskole- och universitetsfrågor på regionförbundet.
Regionförbundets arbetsutskott gav förra veckan Lennart Werner ansvaret att undersöka möjligheterna till fortsatt verksamhet vid försöksstationen.
Frågan är hur de erfarenheter och kunskaper som finns kan förvaltas i en ny verksamhet, säger han.
TRE BEN
Enligt Werner har försöksstationen tre ben att stå på i framtiden; försöksodling, småskalig livsmedelsförädling samt utomhuspedagogik för barn och vuxna.
Det finns intressenter som vill ta initiativ eller som vi kan stötta till att ta initiativ för fortsatt verksamhet, säger han och nämner bland annat länsstyrelsen och Ölands kommunalförbund.
Men det innebär inte att de ska leda verksamheten. Framför allt efterlyser vi en ny organisation som kan ta över verksamheten.
Lennart Werner tänker sig att försöksodlingen och livsmedelsförädlingen kan fortsätta att bedrivas i Torslunda. Men utomhuspedagogiken skulle kunna ske utifrån Nationellt centrum för utomhuspedagogik (NCU) i Vimmerby.
Men det finns många aktörer som arbetar med lärande i regionen. Förutom NCU har vi Linnéuniversitetet med sin lärarutbildning, Excel-labbet i Kalmar och Station Linné på Öland. Deras gemensamma nämnare är att de erbjuder fortbildning för lärare och kan möta elever på olika nivåer. Vi försöker stimulera dessa till att kunna arbeta gemensamt för försöksstationen.
Beslutet om nedläggningen har tidigare varit ett principbeslut från SLU. Efter förhandlingar med de fackliga organisationerna kommer det formella beslutet att fattas nu i dagarna. Och Lennart Werner hoppas att SLU ska ta det försiktigt med nedläggningen.
Det skulle ge tid för en annan aktör att komma in i det hela.