Annons
Nyheter

Försvunna Ötab-fakturor hämtade av polisen

Nyheter • Publicerad 2 oktober 2009

Ötab-såpan fortsätter. De omtalade och framför allt försvunna fakturorna, har plötsligt dykt upp igen. På kommunalrådet Kent Ingvarssons (M) skrivbord. Och nu penslar kriminalpolisen efter fingeravtryck och DNA...

Två tjocka, vadderade kuvert landade på trosdagen på kommunalrådet Kent Ingvarssons (M) bord på torsdagen.

Annons

– Men jag var på sammanträde med länsstyrelsen så jag tog inte del av innehålet förrän sent på eftermiddagen, berättar en måttligt road Kent Ingvarsson, som inte direkt gillar att befinna sig i centrum av den pågående Ötab-såpan.

– När jag öppnade ett av kuverten såg jag följebrevet och förstod på en gång vad det handlade om.

De omtalade och försvunna fakturorna från turistbolagets verksamhet under perioden maj, juni och juli 2007, hade plötsligt hittat hem.

Hem?

Jo, alla handlingar fram till och med försäljningen av Ötab den 30 juni 2008, ska förvaras i Mörbylånga kommuns arkiv – och är dessutom offentlig handling.

Hittills har det inte varit någon större fart på överlämnande av dessa handlingar. Och fakturorna som fick ben har av naturliga skäl inte kunnat överlämnas.

Men plötsligt dök de alltså upp. Någon därute som gillar hemlighetsmakeri och det som engelsmännen kallar ”cloak and dagger” – ungefär spioneriverksamhet – har gjort ett gediget mullvadsarbete samt dessutom sett till att media fått några skärvar i form av fyra för Ötab-ordföranden Edmark komprometterande handlingar. Edmark har tagit time-out, men fakturorna finns kvar.

• Var befinner sig fakturorna nu?

– Polisen kom och hämtade dem i morse (läs:fredag).

Kent Ingvarsson har ingen aning om varför just han blivit utsedd till mottagare. Han ger dock en plausibel förklaring:

Annons

– De flesta känner till att jag ser till att registrera alt. Jag gömmer inte undan någonting.

– Allt som kommer till kommunen eller kommunala företrädare är offentligt. Och de tär något som jag alltid försöker leva upp till.

• Tog du del av fakturorna?

– Nej, polisen sa till mig att inte ”kladda för mycket på dem.”

Det är förstås bra med järnhård självdisciplin och behärskning. Men ibland är det synd att nyfikenheten inte segrar. I följebrevet (som ni kan läsa på Ölandsbladets hemsida) står det bland annat talat om tre månaders utbetalningar på 5,2 miljoner kronor – och då är inte löner, pensioner och sociala avgifter inräknade. Brevskrivaren tror också att Kent Ingvarsson ”blir häpen över det utflöde av pengar som skett.”

Och det kan nog stämma.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons