Annons
Nyheter

Försvaret ändrar sig om vindkraftverk

Nyheter • Publicerad 29 maj 2009

Försvarsmakten har ändrat sig i frågan om fem vindkraftverk på fastigheter i Degerhamn och Albrunna. Enligt ett yttrande har en fördjupad analys visat att verken inte är i konflikt med totalförsvarets intressen.

För ungefär ett halvår sedan, i oktober 2008, lämnade försvaret negativt besked för de fem vindkraftverk som företaget O2 Vindkompaniet vill sätta upp i Albrunna och Degerhamn. Men efter påtryckningar från företaget valde försvaret att göra en mer fördjupad analys.

Annons

– Jag har irriterat mig över att försvaret godkänt vissa områden i planarbetet för vindkraft på Öland, och att vi sedan fått nej när vi sökt på dessa områden. Men det verkar som att högkvarteret varit med i den första planeringen, medan det är de lokala kontoren som hanterat separata förfrågningar, säger Staffan Niklasson, vd på O2 Vindkompaniet i Mörbylånga.

Försvarets fördjupade analys visar att verken inte kommer att störa försvarsmaktens telesystem eller riskera flygsäkerheten. Förutom godkännandet av Degerhamn/Albrunna ser det också ut som att Försvaret kommer att tillåta etablering av vindkraftverk i Kastlösa, där O2 Vindkompaniet planerar en vindkraftspark.

– Det är självklart jätteroligt att vi fått okej. Det är en viktig pusselbit att det inte verkar vara totalstopp för vindkraft på södra Öland, säger Staffan Niklasson och fortsätter:

– Nu är frågan hur vi tar det här vidare. Eftersom det verkar vara en tveksam inställning i kommunen gäller det att vi exploatörer får politiker och tjänstemän att se möjligheterna med det här.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons