Förstudie klar för ny förbifart
FÄRJESTADEN
Trafikverket presenterade igår en förstudie om en omläggning av väg 136 förbi Färjestaden.
Två förslag är framtagna, båda vägsträckningarna går mellan Färjestaden och Skogsby.
Det är Mörbylånga kommun som har betalat förstudien på över två miljoner kronor, med anledning av att vägprojektet annars inte skulle prioriterats av Trafikverket.
Men för Mörbylånga kommun är Förbifart Färjestaden av högsta vikt. Det handlar om att leda den tunga industritrafiken vidare söderut mot exempelvis Guldfågeln och Cementa, men också att skapa en trafikled som inte går igenom tätbefolkade områden.
Färjestaden utgör en flaskhals på en nedre vägen (väg 136) och Skogsby är en flaskhals för trafiken på den övre vägen (väg 136), står det i förstudien.
TRAFIK OCH BULLER
Den nya förbifarten anses inte bara som viktig för att få bort trafik och buller från inflyttningsorterna Färjestaden och Torslunda, utan spås också ge andra fördelar såsom att bättre vägar och kommunikationer kan kanske ändra på utvecklingen även för de södra delarna.
Alternativ A:Innebär att väg 136 går väster om ICA Almérs och ett par hundra meter väster om Torslunda/Skogsby. Där ser Trafikverket möjlighet att antingen låta leda trafiken västerut och koppla på den nedre vägen, 943, mot Mörbylånga ett par hundrameter söder om Färjestaden. En annan möjlighet är att leda trafiken österut efter Skogsby för att gå på nuvarande väg 136 igen.
Alternativ B:Är snarlik modell A med dragning från Almérs västerut till väg 943, med den skillnaden att den tunga trafiken här dras ett par hundra meter närmare det starkt befolkade Svampområdet.
Redan nu säger Mörbylångas kommunstyrelse att de förordar en sträckning öster om Runsbäck, för att ge Färjestaden möjlighet att växa.
EXPANSION FÄRJESTADEN
I förstudien har Trafikverket tagit hänsyn till nuvarande trafiksituation, miljö och viktiga målpunkter.
Samtidigt varnar Trafikverket för att en ny vägsträckning innebär en barriär mellan Färjestaden och Skogsby, samt att beroende på läget, utgöra ett hinder för framtida expansion i Färjestaden.
Den nya vägen kommer också att ta jordbruksmark i anspråk, vilket LRF noterat.
Grovt kalkylerat så beräknas en ny förbifart kosta 100 miljoner kronor.
Trafikverket tipsar om att en vägutredning behöver tas fram för att bättre kunna belysa olika lösningar liksom dess påverkan på hälsan och miljön.